Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Marttila packade ner kalsongerna och hoppade på EIF-tåget – vill satsa lokalt

Från 2016
Uppdaterad 23.09.2016 16:17.
Zacharias Ekström med bollen mot Haka.
Bildtext Marttila vill se lokala produkter i EIF, som Zacharias Ekström.
Bild: Copyright Patric Westerlund

I höst: Fem–sex poäng och inga större förändringar. På lång sikt: Aggressivt spel med hög press och satsning på lokala förmågor. Så låter det då EIF:s nya tränare Ilkka Marttila presenterar sig för Yle Sporten.

På torsdagen blev det klart: Ilkka Marttila tar över efter Stefan Strömborg i EIF. Det var snabba ryck som gällde för Marttila. På onsdagen fick han ett telefonsamtal med frågan "när kan du vara i Ekenäs"?

– Jag kastade några kalsonger in i väskan och var redan på väg om en timme.

Ingen tvekan här inte. Marttila hade tidigare fört samtal med EIF:s ordförande Peter Haglund. Haglund hade sagt att läget i klubben var oklart och ville veta om Marttila var redo att hoppa in med kort varsel. Det var han.

– Det känns väldigt kul och spännande. Det är ett hårt jobb som väntar oss. Det kommer bli fyra fina veckor här.

Hur bra känner du EIF sedan tidigare?

– Inte så bra. Jag pratade faktiskt om ett tränarjobb här för många, många, många år sedan. EIF har jag inte sett mycket av. Sedan det här blev aktuellt har jag kollat lite, men måste säga att värst mycket vet jag inte. Det finns egentligen bara en spelare som jag känner bra sedan tidigare, Nico Sievers.

Marttila är också bekant med ordförande Haglund och Jens Mattfolk sedan tidigare. De gick på en UEFA B-kurs som Marttila ansvarade för. Marttila har själv UEFA Pro-licens.

Jag hoppas på att jag, genom att vara en ny gubbe med ny röst, kan få oss att spela lagom avslappnat. Vi behöver inte känna oss så pressade.

Topplagen på rad under hösten

Marttila tränade senast ONS i damligan, men har också hållit till i klubbar som PS Kemi och IFK Mariehamn efter att den aktiva spelarkarriären tog slut.

Den första utmaningen med EIF blir att förnya kontraktet i division 1. En tuff uppgift, med tanke på att EIF ska möta tre av de fyra topplagen: AC Oulu, FF Jaro och TPS. Först väntar ändå GrIFK på hemmaplan på söndag. En match med oerhört stor betydelse i bottenstriden.

Hur kan man komma in som ny tränare och få till stånd en effekt på kort varsel?

– Jag tror och hoppas att jag kan hjälpa spelarna prestera sitt bästa. Det är mycket med mentala saker som gäller då det är tuffa matcher kvar. Jag hoppas på att jag, genom att vara en ny gubbe med ny röst, kan få oss att spela lagom avslappnat. Vi behöver inte känna oss så pressade.

– Man kan inte göra stora förändringar. Det tror jag skulle vara dumt att göra fotbollsmässigt. Vi spelar säkert ungefär på samma sätt som tidigare, det tror jag är klokt.

Ilkka Marttila.
Bildtext Ilkka Marttila tvekade inte då EIF kallade.
Bild: Yle/Patric Westerlund

Målet för hösten: Fem–sex poäng

EIF:s säsong har varit en bergochdalbana. Laget har varvat bättre perioder med att förlora fem matcher på raken. Just nu har laget vunnit två av de fyra senaste matcherna.

Fler poäng krävs för att undvika nedflyttning.

Vad kan man förvänta sig av EIF under hösten?

– Det är väl det att vi tar fem–sex poäng minst. Det får vi sikta på och det behövs. På det sättet måste vi vara resultatfixerade, det är poängen som gäller här. Vi har ett så pass bra lag att vi ska kunna rubba alla.

– Vi får inte glömma att de andra lagen har stor press på sig. TPS vet att de måste ha tre poäng. Till och med oavgjort vore för lite. Oulu – från min hemstad – behöver bara segrar och vet att då EIF kommer dit är det bara tre poäng som gäller. Det är inte lätt att spela då. Vi får inte glömma att om det är lite pirrigt, så är det också pirrigt hos motståndarna.

Jag tror personligen att det är viktigt att man har bra ungdomsverksamhet, att det kommer egna, lokala produkter in i laget.

Vill satsa lokalt – ”EIF kan gå långt”

Då Yle Sporten ber Marttila berätta om sin spelfilosofi lägger han ut texten: Gärna 4–4–2, disciplinerat och tajt försvarsspel, hög press i anfallet och aggressivt spel.

– Men nu får vi se i det här läget, jag får prata med Jens om hur de spelat tidigare. Det ska inte bli en stor förändring nu.

Om man blickar framåt, var ska EIF hålla till och vilka platser ska man slåss om?

– Jag tror personligen att det är viktigt att man har bra ungdomsverksamhet, att det kommer egna, lokala produkter in i laget. Det är viktigt i längden, för publiken är intresserad av att se egna pojkar på planen. Som jag förstått det, så jobbar EIF så.

– Jag vet att det finns några pojklandslagsspelare som kommit fram de senaste åren. Om man kan behålla pojkarna här och har bra ungdomsverksamhet och kan satsa på förstärkningar till rätta platser så kan jag se att EIF kan gå långt. Men hur långt är svårt att säga.

EIF ligger fjärde sist i divison 1, med tre poäng ner till strecket. De två sämsta lagen åker ur.

EIF:s spelschema:

25.9: EIF–GrIFK klockan 16
1.10: AC Oulu–EIFK klockan 16
15.10: EIF–FF Jaro klockan 15
22.10: TPS–EIF klockan 15