Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Strömsös höstgryta

Från 2016
Uppdaterad 24.10.2016 17:38.
Strömsös höstgryta - Spela upp på Arenan

Närodlade rotfrukter och lyxiga linser blir en härligt mustig gryta. Linser drar i sej smak och just Le Puy linser behåller sin textur väl. De kokar inte sönder så lätt och tål att tillagas lite längre än andra linser.

Strömsös höstgryta

Mängd: 4 personer

Ingredienser

  • 20 små gullökar
  • olivolja
  • 25 gram (g) smör
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 kvist timjam
  • 2 stora morötter
  • 1 stor gulbeta
  • 1 stor polkabeta
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 deciliter (dl) le puy linser
  • 6 deciliter (dl) grönsaksbuljong
  • 1 kvist libbsticka
  • 200 gram (g) kantareller
  • salt
  • svartpeppar
  • 1.5 deciliter (dl) crème fraîche
  • 1 deciliter (dl) persilja och basilika

Instruktioner

Bryn smålöken i olja och smör med rosmarin och timjan under lock.

Tillsätt rotfrukter och svetta ytterligare under lock tills mjuka i ytan.

Tillsätt krossad vitlöksklyfta, linser och buljong. Slå på buljong så det nätt och jämnt täcker.

Sjud i ugn ca 15-20 min tills linserna är mjuka .

Salta. Tillsätt nystekt svamp, svartpeppar och lite hackade örter.

Servera gärna vispad creme fraiche med finhackade örter till.

Salt i kokvattnet gör att linserna kokar sönder. Salta dem alltså strax innan servering.

Mer om ämnet på Yle Arenan