Hoppa till huvudinnehåll

Sport

World Cup-skrällarna en mardröm för NHL: ”Inte hoppats på det här"

Från 2016
Uppdaterad 22.09.2016 19:49.
Lag Europa.
Bildtext Lag Europa spelar semifinal mot Tre Kronor på söndag.
Bild: All Over Press

Lag Europa är redan klart för semifinal. Lag Nordamerika har fortfarande chansen. De två hopkokade World Cup-lagen kan göra turneringen till en mardröm för NHL. ”De hade inte målat upp det här i sin idé.”

Efter segrar mot USA och Tjeckien säkrade Lag Europa sin plats i semifinalen före mötet med Kanada. Det europeiska gänget möter gruppettan Sverige i sin semifinal på söndag.

I den andra semifinalen kan Kanada få möta Lag Nordamerika. Ungdomarna har bjudit på en fartfylld ishockey och kan slå ut stjärnspäckade Ryssland. Ryssarna måste slå Finland i torsdagens dust för att inte åka ut.

Den svenska backen Anton Strålman säger att World Cup-arrangören NHL (och spelarfacket NHLPA) knappast ville se den här utgången på sin turnering.

– Jag tror inte det här var NHL:s dröm att Lag Europa och eventuellt också Lag Nordamerika skulle gå till semifinal. Potentiellt skulle de här två kunna mötas i en final, säger han till Sportbladet.

Anton Strålman.
Bildtext Anton Strålman.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Inte tänkt på framtiden

Strålman har knappt reflekterat över vad det kan betyda för framtida turneringar om två av fyra semifinallag inte är renodlade nationer.

– Som jag sa: jag tror inte att NHL hade målat upp det här i sin idé om hur turneringen skulle utvecklas. De hade nog inte hoppats att de här lagen skulle gå till semifinal.

Har höjt kvalitén

Om det har varit konstigt med de sammansatta lagen på ett plan, har de varit en tillgång på ett annat. Europa och Nordamerika har spelat en bra ishockey och höjt kvalitén på World Cup.

– Jag har svårt att se något av de landslag som inte är här skulle vara bra nog att spela en semifinal. På så sätt är bredden på turneringen bättre än vad den varit i annat fall, säger Strålman.

Diskussion om artikeln