Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordiska ministrar: Ungern bryter mot EU-lag – kommissionen måste agera!

Från 2016
Uppdaterad 22.09.2016 21:55.
Flyktinglägret Röszke 2 i Ungern.
Bild: Yle / Susanna Sjöstedt

De nordiska migrationsministrarna kräver att EU-kommissionen ska vidta åtgärder mot Ungern för att landet vägrar ta tillbaka asylsökande enligt Dublinförordningen.

I det gemensamma brevet som Svenska Yle tagit del av skriver ministrarna att de är djupt oroade över att Ungern struntar i att följa Dublinförordningen och kräver nu att EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos ska vidta åtgärder.

”Vi ber EU-kommissionen att agera raskt och vidta nödvändiga åtgärder för att överföringar till Ungern i enlighet med Dublinförordningen kan återupptas så fort som möjligt” skriver ministararna i brevet.

De fem nordiska ministrarna, bland dem inrikesminister Paula Risikko (Saml), hänvisar till ett uttalande där den ungerska regeringen meddelar att de inte tänker ta emot asylsökande som skickas tillbaka till Ungern från andra EU-länder.

Protestbrevet skickades till EU-kommissionen den 9 september. Kommissionen har ännu inte besvarat brevet.

Ungern bryter mot EU-lag

I fjol höstas var Ungern det första EU-landet många flyktingar och migranter kom till och enligt Dublinförordningen ska deras asylansökan prövas just i Ungern.

Men på grund av att Ungern vägrar följa Dublinförordningen kan personer från de nordiska länderna inte skickas tillbaka till Ungern.

I Sverige finns det över tusen personer som väntar på att bli tillbaka skickade till Ungern. I Finland är det frågan om ett tiotal personer.

Ungers asylpolitik förargar

Också andra EU-länder har kritiserat Ungerns asylpolitik. Ifjol stängde landet sina gränser och byggde stängsel för att hindra folk att ta sig genom Ungern och vidare till Österrike.

Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn sade häromveckan att begränsandet av de medborgerliga rättigheterna i Ungern strider starkt emot EU:s grundvärderingar.

Asselborn ansåg att Ungern borde slängas ut ur Europeiska unionen – antingen tillfälligt eller för gott.

Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel bad senare om ursäkt för uttalandet.

Österrike har igen hotat med att dra Ungern inför EU:s domstol.

De nordiska ministrarna har ändå inga planer på rättsligt pröva Ungerns asylpolitik. Enligt en EU-källa har de nordiska ministrarna för avsikt att i första hand uttryckta sin oro över Ungern asylpolitik.

Det är ganska så ovanligt att fem nordiska länderna skriver ett gemensamt brev där man kräver åtgärder av EU-kommissionen.

Ungrarna ska rösta om flyktingkvoterna

Ungerns premiärminister Viktor Orban har vägrat följa EU:s beslut om flytingfördelning. Istället har Orban utlyst en rådgivande folkomröstning om flyktingkvoterna.

Den 2 oktober ska ungrarna ta ställning till om "EU ska ha rätt att kräva att icke-ungerska medborgare ska kunna bosätta sig i Ungern utan det nationella parlamentets medgivande”

Enligt ett beslut i september i fjol ska 160 000 flyktingar genom ett kvotsystem omfördelas till de olika EU-länderna. Meningen var Ungern ska ta emot drygt tvåtusen av de omfördelade flyktingarna - hittills har Ungern inte tagit emot en enda.

Diskussion om artikeln