Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Cecilia tog sig från Tenala till London Fashion Week

Från 2016
Uppdaterad 25.09.2016 16:07.
Cecilia Etzell och finalklänningen på höstens 2016 London Fashion Week
Bildtext Cecilia Etzell och det pompösa mästerverket London Fashion Week 2016 avslutades med. Modellen var tvungen att gå på tå då klackskorna visade sig vara för små!
Bild: Fashion scout/Cecilia Etzell

Brinner du för mode och drömmer om en karriär inom branschen? Låt dig inspireras av Ekenäsbördiga Cecilia Etzell, vars modeintresse förde henne från Tenala till en av modeindustrins huvudstäder, London. Vad händer bakom kulisserna på en av världens största modeshower?

Cecilia Etzell har just avslutat en händelserik arbetsvecka på den prestigefyllda modeshowen London Fashion Week - en av världens fyra största modeveckor tillsammans med modeveckorna i New York, Paris och Milano.

Men denna gyllene möjlighet uppenbarade sig inte av en slump - Cecilia lämnade landsbygdsidyllen bakom sig och har nu i tre år studerat på modelinjen vid University for the Creative Arts i London.

- Det som jag studerar är lite mer inriktat på marknadsföringen av mode och allt omkring mode - inte själva skapandet.

Det var inte helt lätt att komma in på linjen och det tog Cecilia tre försök tills hon slutligen blev antagen. Men vad är det som krävs då för att komma in? Cecilia betonar att man ska vara övertygande i sin ansökan.

- Man ska ofta skicka in en portfolio och ett väldigt bra motivationsbrev. Man ska vara mycket övertygande.

Att studera marknadsföring av mode snarare än själva skapandet föll sig naturligt för Cecilia. Innan studierna i London hade hon avslutat medielinjen vid Yrkesinstitutet Prakticum i Helsingfors.

Sen dess ha jag fått komma tillbaka och hjälpa till varje gång de ordnar någonting.

London Fashion Week

Ett jobb på en av de mest prestigefyllda modeshowerna i världen faller inte bara från himlen.

Hur fick du jobbet på London Fashion Week?

- Det var faktiskt genom universitetet. Tidigare det här året behövde jag en praktikplats och då fick jag kontaktuppgifterna till organisationen som ordnar modeevenemang och som tar emot praktikanter. Jag skrev till organisationen att jag jättegärna vill jobba med dem - och de gav mig en chans. Sen dess ha jag fått komma tillbaka och hjälpa till varje gång de ordnar någonting.

- Det här var min andra gång på London Fashion Week. Jag var faktiskt med också förra säsongen när de visade höst- och vinterkollektionen för 2016.

Bakom scenen är det ett enda stort kaos.

Det som Cecilia har fått jobba som kallas för påkläderska, eller dresser på engelska. Vad innebär det?

- Varje gång det ordnas en modeshow är det alltid väldigt fint att se alla de här klädda modellerna komma utgåendes, men där bakom scenen är det ett enda stort kaos. Alla modeller måste bli påklädda, ibland har de kanske lite jobbigare kläder som behöver fler händer, och det kanske inte är så lätt påklätt som det ser ut. Det behövs hjälp med allt möjligt - skor, väskor, alla möjliga accessoarer och frisyrer så att modellerna ska se färdiga ut för scenen.

Bakom kulisserna på London Fashion Week
Bildtext En titt bakom kulisserna på London Fashion Week hösten 2016.
Bild: Cecilia Etzell

Jag bara sprang fram och började riva byxorna av dem.

Med andra ord är Cecilia expert på att klä av och på en massa vuxna människor. Känns det konstigt?

- Det kändes kanske lite konstigt i början, men sen i slutet av veckan var jag redo - jag bara sprang fram och började riva byxorna av dem och det kändes inte längre konstigt överhuvudtaget.

Följdfrågan är självklar.

Vilken kroppsdel är svårast att klä på?

- Jag tror nog det är den övre kroppen. Sen när man ska dra av skjortan och försöka att inte av misstag ta och ohyfsat röra någon någonstans. Det skulle vara obekvämt!

Att modeller kan vara rivaler är kanske föga överraskande, däremot är det få som inser att det också finns konkurrens bland dem som pysslar bakom ridån.

- Nog tittar vi lite på varandra - vem var duktigast på att hastigt få kläderna tillbaka på byglarna, skrattar Cecilia.

Men det är inte det enda påkläderskorna måste tänka på. Kläderna är också ömtåliga och till och med farliga.

- Många av kläderna är kanske till och med halvfärdiga. Vissa av kläderna är bara hastigt nålade fast i ryggen. Man måste också vara jätteförsiktig så att man inte rispar upp modellen.

Jag vet nog inte riktigt om jag vill klä på folk resten av mitt liv.

Har du söndrat plagg av misstag?

- Nja, inte tekniskt sett. Nej, jag har varit riktigt duktig.

Ett lyxigt ”skitjobb”

Som de flesta av oss är så smärtsamt medvetna om måste vi ju alla börja någonstans innan vi klättrar högre upp i karriärstegen - det som vi är vana att hänvisa till som ”skitjobbet”. Så är det också inom modebranschen där just påkläderska är ett av dessa så kallade skitjobb, men ändå ett rätt lyxigt sådant.

- Det är nog en del av stegen som man måste klättra, konstaterar Cecilia.

Är det här det du vill göra?

- Nja, jag vet nog inte riktigt om jag vill klä på folk resten av mitt liv. Jag skulle nog gärna vara med på modevenemang och planera, ordna och helt enkelt se till att allting funkar. Det är nog jätteroligt att vara med i den här processen, att hjälpa till och se lite vad alla sysslar med.

Men innan den drömmen går i uppfyllelse finns det andra etapper i karriärstegen man måste uppnå. Om man nu inte är riktigt lyckligt lottad. Cecilia har ett exempel.

- Nästa steg skulle vara att vara den som skriker på alla modeller och säger i vilken ordning de ska gå ut och gå på scenen.

Jag och designern försökte febrilt klämma in hennes tår i skorna.

London Fashion Week upplaga hösten 2016 avslutades den 20 september. Och med buller och bång, menar Cecilia. Showen avslutades med en pompös och effektfull känning som Cecilia fick hjälpa modellen att orma sig in i. Helt utan motgångar lyckades det ändå inte.

- Det var inte så himlasvårt som jag trodde att det skulle vara. Klänningen ser ju mera jobbig ut än vad den egentligen är. Modellen skulle bara hoppa in i den och jag skulle dra fast dragkedjan. Men vi hade nog faktiskt ett problem - de brukar ju välja ut skor i rätt storlek åt modellerna på förhand, men ibland finns det inte rätt storlek. Och nu gick det så att skorna var alldeles för små. Några sekunder innan modellen skulle gå ut så märkte vi det. Jag och designern försökte febrilt klämma in hennes tår i skorna, men det slutade med att hon fick springa ut utan skor och gå på tå så att det ändå skulle se ut som att hon har klackar på.

Du kan se klänningen och modellen ifråga i artikelbilden.

Vi avslutar intervjun med lite kuriosa. Vad är det konstigaste någon begärt dig bakom kulisserna?

- Jag skulle hjälpa till att blåsa upp ett par flytbara flamingomadrasser som man kan ha i poolen. Det var lite intressant.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln