Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Marjamäki: Den här turneringen kom för tidigt för oss

Från 2016
Lauri Marjamäki bakom Finlands bänk, World Cup 2016.
Bildtext Lauri Marjamäki hade inget lyckat eldprov.
Bild: All Over Press

Lauri Marjamäkis första turnering som lejonlots slutade med ett magplask. Enorma problem med målskyttet ledde till ett tidigt respass ur World Cup.

Tre matcher, tre förluster, 1-9 i målskillnad. Finland spelade ett minst sagt svagt gruppspel i Toronto och var aldrig nära en plats i semifinal.

Efter 1–4 mot Nordamerika på söndagen och 0–2 mot Sverige på tisdagen var Finland redan utslaget inför torsdagens avslutande kamp mot Ryssland som slutade i en blåvit 0–3-förlust.

– Utgångsläget var utmanande men laget tog sig samman och vi spelade en taktiskt mogen första period och vann målchanserna med 4-1. I början på den andra träffade vi sedan stolpen och i situationen efter small det till i egen ända, går Marjamäki igenom matchen i Viasats intervju.

– Målskyttet är helt enkelt väldigt svårt, vi får inte in pucken ens från jättelägen. Vi spelade en strålande match mot Sverige och laddningen höll sig också över dagens kamp, laget gav sitt allt, men alla förstår att energin sjunker utan mål. Ett mål kunde ha gett mycket positiv energi, det här unga laget hade behövt det.

Bättre om ett par år

Marjamäki medger att det tar tid att köra in den egna spelstilen i ett nytt lag och att lagledningen inte lyckades på bästa möjliga sätt den här gången. Den största stötestenen var ändå ineffektiviteten framför motståndarburen.

– Det individuella kunnandet här är av toppklass, (vi ligger efter i) i närkampsspelet och spel i snabbt tempo. Vi spelade helt bra i det två sista matcherna men det hela kulminerar i målskyttet där vi inte är tillräckligt hungriga och beslutsamma. Det faller vi på.

– Vi är mitt i en generationsväxling och den här turneringen kom lite tidigt för oss. Det skulle vara optimalt om vi fick spela med samma lag i OS 2018, då sitter tajmningen bättre. Men man spelar för att vinna och inte kan man vara nöjd med det här.

Aho: Onödigt att förklara

En av ungdomarna som antagligen håller ännu högre klass om ett par år är Sebastian Aho, som liksom förbundskaptenen var besviken efter respasset.

– Vi skapade igen tillräckligt med chanser, men vem räknar nu dom. Man måste ta vara på chanserna och döda matchen när man har möjlighet till det, säger Aho till Viasat.

– Det är fast i små saker, inte var vi så hemskt långt ifrån att ta ett par segrar. Men det är onödigt att försöka förklara. Man måste respektera resultatet, vi tog noll segrar och alla kan fundera på vad vi kunde ha gjort annorlunda.

Diskussion om artikeln