Grönområden skyddar mot översvämning
Stadsplanerarna borde ta på sig gummistövlarna och gå ut i naturen - och ha respekt för naturen i sitt arbete. Det rådet ger landskapsarkitekten Pekka Kärppä.
Kärppä är verksam i Malmö och har arbetat en hel del med hur man redan i planeringsskedet kan skydda staden från översvämningar i samband med skyfall. På torsdagen talade Kärppä på ett klimatseminarium i Vasa om just de här sakerna.
- Ni har det rätt bra i Vasa, med skärgården och vikar, havet är nära till, säger han.
Malmö ligger förvisso också vid kusten, men staden är mycket större än Vasa och landskapet än mer låglänt än i Österbotten.
Men också Vasa har fått känna på mer extrem väderlek. Under sommaren kom det flera gånger skyfall och det ledde till översvämningar på flera håll, på gator, i parker, och i en hel del källare.
Större rör dålig idé
Att bara bygga större dagvattenledningar är ingen bra idé, tycker Pekka Kärppä.
- Den mesta tiden ligger rören bara där i marken. Det är kapitalförstöring att överdimensionera rören.
- Se i stället till att vattnet kan rinna undan. Låt det rinna undan till parker, låt det stå på gator, men se till att det inte rinner in i husen, säger Pekka Kärppä.
Satsa på grönområden
Han efterlyser ett större tredimensionellt tänkande i stadsplaneringen, och där är grönområden i nyckelposition.
- Naturen är mycket bättre än vi på att ta hand om vatten.
Men då en stad expanderar är det lätt hänt att man bygger också på mindre lämpliga områden.
- Titta på gamla kartor. Bygg inte på gamla våtmarker, till exempel. ha respekt för naturen. Förr i tiden byggde man på höga platser - nu bygger vi var som helst bara det ser bra ut uppifrån.
Att satsa på grönområden behöver inte bli dyrare, tvärtom kan det ge synergier.
- Våtmarker i parker i stadsmiljö är ju fantastiskt spännande också för barnen, samtidigt som våtmarken tar upp vattnet.