Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Eftersnack frågar: Tänker du demonstrera i morgon?

Från 2016
Uppdaterad 23.09.2016 18:01.
Blommor och ljus placeras vid platsen där offret misshandlades.
Bild: Yle / Thomas von Boguslawski

Eftersnack: Eftersnack 23.09.2016. Sidekick: Maria Wasström.

Programmet är inte längre tillgängligt

Nyhetsveckan har dominerats av misshandeln i Helsingfors centrum som ledde till att 28-åringen Jimi Joonas Karttunen avled. I morgon lördag arrangeras två demonstrationer kring detta i. En mot rasismen och en mot ”rasismen som finländare utsätts för”. Tänker du delta?

Misshandeln – utförd av en man med långt kriminellt förflutet och aktivist inom de finländska nazisterna – utmynnar alltså i två demonstrationer i morgon.

Men veckan har också präglats av en utbredd debatt.

Till exempel gick europarlamentarikern Jussi Halla-Aho i går – vid en presskonferens vid sannfinländarnas partikansli – ut med att eftersom det var fråga om en spark mot bröstet kan inte avsikten ha varit att döda. Och han konstaterade också att nynazisterna, eller finska motståndsrörelsen som de kallar sig, bara är en lös sammanslutning med ”livsstilskriminella utan stöd och meningsfullt program”.

Medierna har, enligt Halla-Aho, med sin ”hysteriska bevakning” gett händelsen alltför stor uppmärksamhet och därmed negligerat de problem (våldtäkter, våldsbrott med mera) som invandringen enligt honom medfört.

Jag råkade själv passera demonstrationen den där lördagen. De bistra männen med sina flaggor väckte min nyfikenhet och jag gick fram till en av dem och frågade vad det är frågan om. Jag fick en tidning i min hand med braskande och aggressiva rubriker som ville påvisa hur västerlandet snart kollapsar då våld och kriminalitet – utfört av flyktingar och asylsökande – tar över.

Jag skummade väldigt snabbt genom rubrikerna på bak- och frampärmen och gav tillbaka den med ett syrligt nej tack. Jag noterade att samlingspartiet precis intill hade ett kampanjtält och några tiotal meter längre bort satt två utländska gatumusiker och knäppte på sina instrument. Klockan var då cirka tjugo i ett. I princip en vanlig dag i en storstad där olika åsikter och kulturer möts.

En knapp halv timme senare ägde misshandeln rum. Kanske Jimi kastade ur sig några okvädningsord, kanske han till och med spottade mot nazisterna då han promenerade förbi med en kompis.

Men faktum är att våra inhemska nazister, eller strängt taget en av dem, uppfyllde precis det som de i sin publikation anklagar flyktingar för: våld. Våld med dödlig utgång dessutom. För mig är det den bittra ironin i det hela: Ibland är det bara så att ju högre någon skriker desto större spegel ska riktas tillbaka mot den som gormar.

Kanske det är därför det i morgon lördag ska arrangeras en demonstration mot rasismen – ackompanjerad av en motdemonstration (mot ”rasismen som finländare utsätts för”).

Den förstnämna vill bryta tystnadens kultur i Finland och kämpa mot rasismen: ”Det är hög tid att säga: Nu räcker det! – Peli poikki!

Den sistnämnda – motdemonstrationen – anklagar för sin del vår regering för att ha släppt in så kallade ”välfärdsflyktingar, mentalt sjuka, fångar, soldater, mördare, våldtäktsmän och andra kriminella som förhåller sig aggressivt till finländare”. Detta måste stoppas, tycker gruppen, och stoppas med långfingret i vädret, som den officiella bilden så rörande tydligt illustrerar.

Hur ser du på saken? I dagens Eftersnack ska vi diskutera frågan, men först behöver vi din input. Tyck till i kommentarsfältet, rösta i vår gallup, så spinner vi sedan vidare i programmet.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.