Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonlotsens förbättringsförslag: NHL-rink till Finland och mer individfokus

Från 2016
Lauri Marjamäki.
Bildtext Lauri Marjamäki kommer med ett konkret förbättringsförslag för den finländska hockeyn.
Bild: Jarno Kuusinen / AOP

Efter 0–3 i matcher och 1–9 i målskillnad mot världseliten är det dags att fila på förbättringsförslag för den finländska hockeyn. Chefstränare Lauri Marjamäki vill se smala rinkar och mer individfokuserat tänk i Finland i framtiden.

De senaste åren har Finland skördat framgångar i VM och i OS, men insatsen i nygamla World Cup blev ett magplask.

– Finland har en stark lagidentitet, som vi alltid kommer att klara oss med i VM, men i smala rinkar finns det ingen bättre mätare än det här, säger Marjamäki.

Argument: smal rink nyttigt för landslagen och för NHL-spelare

I OS och i VM spelar man i större rinkar, till skillnad från World Cup.

Sebastian Aho och Patrik Laine spelade i stora roller i turneringen – men har inte mycket erfarenhet av de smala rinkarna i Nordamerika. Marjamäki skulle gärna se en smal rink i Finland, i varje fall för att träna i.

– Varför har vi ingen NHL-rink i Finland? Vårt U20-landslag spelar mycket i Nordamerika och nästan alla VM-turneringar ordnas där.

– Vi behöver en 61 gånger 26 meter stor rink i Finland. Landslagen kunde dra nytta av den och NHL-spelarna kunde träna där om somrarna.

Vill se mer fokus på individer

I smal rink ökar betydelsen av närkamper och det finns mer rum för individuella prestationer. Marjamäki skulle gärna fokusera mer på individuell skicklighet i Finland.

– Jag tycker om det nordamerikanska tankesättet. De lyfter fram individerna. I Finland har vi har fastnat i tränar- och taktikbetonade tankebanor.

Den närmaste saken på agendan för Marjamäki är att gå igenom anteckningarna från turneringen.

– Jag har anteckningar från tre veckor. Jag ska gå igenom allting, för det här är en turnering som visar hur Finlands landslag klarar sig i jämförelse med världseliten.

Diskussion om artikeln