Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Point College tar emot fusionsförslag med glädje

Från 2016
borgå handelsläroverk och porvoon terveydenhuolto-oppilaitos i Borgå
Bildtext Point Colleges lokaler är i dåligt skick.
Bild: YLE/Stefan Härus

Fyra yrkesutbildare i Östnyland kan bli två i framtiden. Styrelseordförande Markku Välimäki välkomnar förslaget att slå ihop Point College med den finska samkommunen.

Enligt ett nytt förslag ska fyra anordnare av yrkesutbildning bli två efter en sammanslagning av Inveon och Prakticum samt av Point College och den finska samkommunen Itä-Uudenmaan Koulutuskuntayhtymä (IUKK).

Styrelseordförande Markku Välimäki vid Point College konstaterar att frågan om vem som ska ordna yrkesutbildningen i Östnyland har diskuterats i många år.

Nu är det hög tid att något görs.

– Alla har kommit emot här. Det är ett kompromissförslag. Vi tar emot det här med stor glädje, säger Välimäki.

Han menar att förslaget i praktiken betyder att det skulle finnas två starka östnyländska yrkesutbildningsanordnare som kan svara på näringslivets behov nu och i framtiden.

Nybygget påverkas inte

Point College har planer på ett nybygge på Västra åstranden i Borgå. Välimäki säger att förslaget om sammanslagning inte påverkar det nya skolhuset på något sätt.

– Point Colleges uppgift förutsätter att vi har nya, moderna lokaler. Vi kan inte ens fortsätta på det här sättet många år framåt. Den enda chansen är nog att vi bygger nytt.

Han säger också att IUKK redan har ändamålsenliga lokaler. Nybygget borde inte vålla några problem med tanke på det.

Enligt Välimäki har man räknat ut att Point College klarar sig själv ekonomiskt med tanke på bland annat nybygget.

– Men när det gäller framtidens behov och tvåspråkig eller till och med trespråkig utbildning i Östnyland så ser jag nog det här som det bästa alternativet för alla. Inte så att alla tre eller fyra fortsätter ensamma.

I oktober borde de östnyländska kommunerna fatta principbeslut så att man kan gå vidare med planerna.

– Det förutsätter också lite fart så att man inte tappar bort det här förslaget genom att slösa tid, säger Markku Välimäki.