Protester och motprotester i Helsingfors - polisen tar det säkra före det osäkra
Flera demonstrationer avlöser varandra på lördag i Helsingfors. Evenemangen är allt annat än samstämmiga, och vissa ordnas oroväckande nära varandra.
På lördag klockan tolv är det dags. Tre demonstrationer med kopplingar till rasism eller antirasism äger rum samtidigt i Helsingfors centrum.
Tidigare meddelade polisen att ingen extra personal kallas in, men för att ta det säkra före det osäkra blev det ändring på det.
Bland evenemangen har Peli poikki!-demonstrationen mot rasism och fascism samlat ungefär 9 000 deltagare på Facebook på fredag förmiddag och siffran stiger hela tiden. Demonstrationen startar på Medborgartorget, därifrån marscherar gruppen till Senatstorget.
Samtidigt ordnas ett protestevenemang mot Peli poikki!-evenemanget, även det på Medborgartorget. Evenemanget marknadsförs åtminstone på Suomi ensin-gruppens Facebooksida och det har lyckats samla endast några tiotal deltagare.
Gruppen Rajat kiinni kommer dessutom att ordna ett eget evenemang vid statyn Tre smeder, men i skrivande stund har de endast en handfull deltagare. Rajat kiinni vill, precis som Suomi ensin, protestera mot den antirasistiska Peli poikki!-demonstrationen.
Tre smeder blev kritiskt område
Peli poikki!-gruppen ska marschera förbi Tre smeder, och för att udvika sammandrabbningar vill polisen flytta på Rajat kiinni-demonstrationen till Narinken. På fredag förmiddag var det ännu oklart om det lyckas.
- Vi har pratat med Rajat kiinni, men de har inte bekräftat att de går med på att flytta på sin demonstration. Vad jag har hört så lät de i varje fall förstående när vi presenterade vårt önskemål, säger kommissarie Ismo Juvonen från Helsingforspolisen.
Peli poikki! och dess motdemonstration är båda två kvar på Medborgartorget, men polisen kommer att sära på de två grupperna. Juvonen räknar med att en tom korridor på 60-70 meter mellan grupperna ska räcka för att hålla läget lugnt.
- Den betydligt mindre gruppen (motdemonstrationen) kommer vi att dirigera till den del av Medborgartorget som vetter mot Tölöviken.
Riskanalysen visar att lördagen blir en utmaning
Juvonen medger att situationen nu är lite annorlunda än vanligt.
- Demonstrationer ordnas var och varannan dag i Helsingfors, det är inget ovanligt. Men nu är det flera samtidigt, delvis till och med på samma ställen, det blir en utmaning.
Juvonen berättar att polisen bland annat följer med sociala medier för att ha en bättre översikt över vilka planer grupperna har. Det är ändå inte på sociala medier som demonstrationer brukar spåra ur.
- Det kan vara någon liten händelse på plats som kan få det hela att eskalera. Då är det polisens främsta uppgift att se till att folk är trygga.
Demonstranter och poliser får direktiv
Polisen har funderat på risker, men det kan hända att om polisen börjar ordna och ställa för mycket så blir det en risk i sig.
- Vi vill inte blanda oss i människors rätt till sina åsikter. Vi tar helt enkelt tag i de mest uppenbara riskerna genom att ge klara direktiv till grupperna.
De som jobbar inom polisen ska också få tydliga anvisningar på lördag förmiddag.
- Vårt huvudsakliga uppdrag är att trygga rätten att ordna demonstrationer. För det andra ska vi inte låta grupperna komma så nära varandra att sammandrabbningar är möjliga eller till och med troliga. För det tredje ska vi ingripa om något går fel, räcker det inte med att prata eller ge order så för vi bort folk från platsen, säger Ismo Juvonen.