"När Åbo fyller 800 år borde vi göra något som vi sedan kan vara stolta över"
Den här veckan är 68-årige Mikko Lohikoskis sista vecka på posten som Åbo stads kontaktchef. Han lämnar sin tjänst, men han lämnar inte intresset för att utveckla Åbo som stad.
Helsingforsaren Mikko Lohikoski flyttade till Åbo år 2001 och blev då Åbo stads kontaktchef efter att ha jobbat i nästan tio år för Europarådet i Strasbourg och Lissabon. Den sista september tar dock Lohikoskis tid som stadens kontaktchef slut. Förra veckan fyllde han 68 år, ett faktum som gör han inte längre får vara anställd som tjänsteman i Finland.
Vi har träffat Mikko Lohikoski för att dels summera hans 15 år som kontaktchef och dels höra vilka visioner han har för framtidens Åbo. Men allra först vill Mikko Lohikoski slå hål på en myt om folk som jobbar för staden.
- Många människor har sagt, även om det kanske har varit lite på skoj, att ok du jobbar för staden det är ju inte så mycket jobb där. För ni har ju kaffepauser hela tiden. Men jag kan säga att människorna som jobbar här har väldigt hög arbetsmoral. Så den bilden, om det ännu finns en sådan bild, är inte sann. Det är till exempel ingen slump att Åbo under de senaste åren har haft stora konferenser. Tidigare i år hade vi bland annat Europas största konferens kring havsfrågor.
Åbo har inte så mycket pengar, men man har människor med kunskap.
Han är också tydlig med att staden inte får luta sig tillbaka och vara nöjd med det man hittills har arrangerat.
- Jag hoppas att Åbo i framtiden kan vara ännu djärvare och ha ambitiösa mål. Ännu mer ambitiösa mål än vad vi har i dag. För vi har resurser, inte har man så mycket pengar, men man har människorna med kunnandet. Därför är jag säker på att Åbo i framtiden kan vara ännu mer intressant som stad än vad man är just nu.
"Kulturhuvudstadsåret var väldigt viktigt för Åbo"
Det han själv lyfter fram på frågan vad han är mest stolt över under sina 15 år på posten som kontaktchef svarar han snabbt kulturhuvudstadsåret 2011.
- Jag är stolt över att Åbo har utvecklats och öppnat sig och att vi tillsammans har åstadkommit mycket. Det var väldigt viktigt och betydelsefullt för Åbo att man tog initiativ till att bli Europas kulturhuvudstad. Hela processen var väldigt viktig för oss. En annan sak är samarbetet mellan staden, universiteten och näringslivet. Det är jätteviktigt och det måste man fortsätta med.
Åbo fyller 800 år 2029
Han passar också på att titta 13 år framåt i tiden.
- I allmänhet är det viktigt att ha mål. Jag har till exempel föreslagit varför inte redan nu sätta upp mål för vad man vill göra år 2029 när Åbo fyller 800 år. Det skulle vara en process som skulle involvera alla människor i staden och som alla kan delta i. Inte minst Åbos alla nya invånare från andra länder. Då kan man åstadkomma något tillsammans som vi sedan kan vara stolta över.
Ett bättre Östersjösamarbete och fokus på tvåspråkigheten
Tittar man på den närmaste framtiden vill Lohikoski bland annat se ett utökat samarbete med Stockholm och Hamburg, för att den vägen intensifiera Östersjösamarbetet.
- Vi borde bygga upp en strategi för hur vi förbättrar kontakterna med Stockholmsregionen och Sverige. Då menar jag inte bara att staden ska göra det. Kanske våra politiska partier ska göra det och även universiteten kan ha mycket mer samarbete med Stockholm. En annan region som vi borde stärka vårt samarbete med är Hamburg. Tyskland är också väldigt viktigt för oss här i Åbo och därför är det extra kul att bokmässan i Åbo i år har just Tyskland som ett tema.
En annan sak som Mikko Lohikoski verkligen vill lägga resurser på är tvåspråkigheten. En sak som enligt honom kan betyda mycket för Åbo i framtiden.
- För Finland och speciellt för Egentliga Finland är det väldigt viktigt att främja tvåspråkigheten. Det är viktigt för oss att samarbeta med Sverige och då är det naturligtvis mycket viktigt att vi kan tala svenska. Det är också viktigt för regionen att vi ser möjligheterna med allt från turister till samarbeten och nu tror jag också att man börjar förstå det här lite bättre i Finland. Efter en tid där man har ifrågasatt svenskans betydelse, alltså när man kallat språket för tvångssvenskan. Så jag hoppas att staden är aktiv i den här frågan i framtiden.
Inga tankar på pension
Mikko Lohikoski tvingas alltså sluta som tjänsteman för staden, då han precis har fyllt 68 år. Samtidigt är Turun Sanomat inne på att han ändå kommer att fortsätta knyta kontakter för Åbo stad, men i en lite annan roll än den han har nu.
- Jag är intresserad av att främja stadens och regionens intressen och vi har diskuterat en möjlighet där jag skulle jobba som konsult i internationella frågor för Åbo stad och för Egentliga Finlands förbund. Men ingenting är klart ännu, så mycket mer finns inte att säga just nu.
- På något sätt ska jag i alla fall fortsätta med alla de här frågorna, främst eftersom jag personligen är så intresserad av alla internationella frågor. Om det sedan är som konsult för staden eller regionen är en annan fråga, men säkerligen kommer jag att fortsätta att jobba med det här frågorna.