Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Jag förespråkar medborgarlön"

Från 2016
Handskakning.
Bildtext Det här är en berättelse om arbetslöshet.
Bild: Yle/Catariina Salo

Om vi hade medborgarlön i Finland skulle fler arbetslösa kunna ta emot snuttjobb och klara sig bättre ekonomiskt. Det skulle få bort hela det krångliga byråkratiska systemet som gör att en stor del av de arbetslösa inte orkar ta några jobb.

Det här är en av berättelserna om arbetslöshet som har kommit in till Svenska Yle.

När man som arbetslös tar emot ett jobb på till exempel två veckor, så är det ett smärre helvete med alla papper och intyg som krävs efteråt för att man skall få dagpenningen att börja rulla igen. För att inte tala om att genast du har tjänat en slant så tas det bort från dagpenningen.

Jag har hållit min arbetsansökan konstant i kraft sedan 1994 då jag slutade yrkesskolan och fick min yrkesexamen. Jag har, hör och häpna, fått endast två jobberbjudanden från TE-byrån under de här dryga 20 åren. Jobben har endast varit tillfälliga, där man dessutom har utnyttjat arbetslösa som billig arbetskraft. Så man kan inte säga att statens TE-byråer är effektiva.

Jag har förgäves försökt få bidrag från socialbyrån. Deras lösning är: sälj huset.

Nu har jag levt på 650€/månad de senaste sex åren trots att jag har bostadslån och två barn att försörja. Jag förstår inte hur man kan säga att fattigdomsgränsen går vid 1000€/mån i Finland. Jag vet hur många som helst som lever på hälften mindre och när man har eget hus finns inga bostadsbidrag att hämta någonstans. Annat är det att bo på hyra då betalas allt.

Jag har förgäves försökt få bidrag från socialbyrån och deras lösning är enkel: de tycker att jag skall sälja mitt hus och flytta med barnen till en lägenhet trots att det inte skulle bli billigare att bo där.

Det finns ingen hjälp för en arbetslös med ekonomiska problem. Det är ganska svårt att ta sig upp fast man skulle vilja.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att det blir medborgarlön i Finland, för då kan folk ta emot snuttjobb utan att behöva krångla med byråkrati varje gång man har jobbat. Det skulle hjälpa många som har det ekonomiskt svårt
I Finland finns för tillfället drygt 340 000 arbetslösa personer. Svenska Yle vill lyfta fram människorna bakom den här siffran och samlar in era berättelser om arbetslöshet. Det här är en av de berättelserna.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln