Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Mäklare: Raseborg får inte ha för höga priser på husen

Från 2016
Elever går uppför trappan in i träskola.
Bildtext Sannäs skola i Karis är en av de fastigheter som Raseborg ska sälja.
Bild: YLE / Pia Santonen

Priset för till exempel en skola får inte vara för högt då Raseborgs stad säljer fastigheter, säger mäklare Sebastian Karjalainen. Det måste också finnas en strategi för hur försäljningen ska gå till. Samtidigt efterlyser han rättvisa från stadens sida: alla mäklare borde få vara med och tävla om att sälja fastigheterna.

Raseborg vill bli av med fastigheter som staden inte använder och tekniska nämnden har nu en lista med över 80 objekt som inte behövs och som är dyra i drift.

Frågan är då hur staden ska gå till väga för att få byggnaderna sålda, till exempel stora skolbyggnader så som Sannäs lågstadieskola med tillhörande egnahemshus och liderbyggnad i Karis. I Pojo är det frågan om gamla svenska folkskolan.

Karjalainen: Alla borde få vara med

Fastighetsmäklare Sebastian Karjalainen är kritisk till att Raseborg stad använder sig av bara några få mäklare då fastigheter ska säljas.

Sebastian Karjalainen
Bildtext Fastighetsmäklare Sebastian Karjalainen.
Bild: Yle/Tove Virta

Hans förslag är att staden skulle begära offert av samtliga förmedlare för att få en uppfattning om vad de anser att priset borde vara. Samtidigt kunde man diskutera vilken strategi man borde ha för att få fastigheten såld.

- Då skulle det vara rättvist. I dag använder sig staden av några få mäklare. Det man ha många åsikter om, men det skulle vara rättvist mot alla i branschen om alla hade en möjlighet att få vara med om kalaset.

Lindström: Alla hade möjlighet att lämna in offert

Raseborgs stads fastighetschef Catharina Lindström berättar att staden konkurrensutsatte fastighetsförmedlingen den 15 augusti 2013. Då fick vilket bolag som helst ge offert.

- Vi fick tre offerter och har nu avtal med två bolag som är från Raseborg.

Det är Aktia fastighetsförmedling och OPKK Ekenäs som sköter om försäljning av byggnader och tomtmark för stadens del. Det tredje bolaget var från Helsingfors och drog sig ur.

Catharina Lindström
Bildtext Raseborgs fastighetschef Catharina Lindström.
Bild: Yle/Minna Almark

Avtalen gällde i tre år med ett optionsår. Catharina Lindström säger att staden snart ska konkurrensutsätta fastighetsförmedlingen igen.

- Vi ska också fundera på vilka fastigheter på listan som staden själv kan sälja till högst bjudande och vilka som ska säljas via fastighetsförmedlarna.

Bygga om eller riva - det är frågan

Fastighetsmäklare Sebastian Karjalainen säger att det är svårt att veta vad som lönar sig bättre: att bygga om skolorna till bostäder eller riva byggnaderna och sälja tomter på ett attraktivt område.

- Många tror att en stor byggnad kan fixas om till bostäder så där bara, men det behövs till exempel mycket mera vattenledningar och sådant än vad som finns i en skola. Lönar det sig då att bygga om eller riva, det är den stora frågan. Tiden får utvisa vad som är rätt eller fel.

När borde då staden fatta ett beslut om att sälja eller riva?

Sebastian Karjalainen konstaterar att man ju strävar till att komma undan så lätt som möjligt och då är det enklast att sälja byggnaden i befintligt skick.

- Det finns alltid folk som tittar på de här byggnaderna och har sina experter med för att räkna ut vad det kostar att bygga om. Det är ändå sällan man kommer till skott eftersom folk sedan inser hur mycket det kostar att bygga om.

Priserna måste vara realistiska

Karjalainen konstaterar att man inte behöver vara krutuppfinnare för att inse vad som är lättare att sälja - en stor skola eller en tvårummare i centrum av Ekenäs.

Karjalainen säger att man måste vara realistisk då man säljer stadens fastigheter. Fastigheten kommer att vara länge till salu om man börjar med ett skyhögt pris.

- Folk provar med att ge skambud då de märker att en fastighet har varit länge till salu eftersom de hoppas på att göra ett bra kap. Det är bättre att vara realistisk och se till att det blir en tävling om objektet så att man får ett bättre resultat.

Radio Vega Västnyland

6:46
Lönnbergska fastigheten i Karis

Raseborg vill sälja nästan 100 hus

Staden Raseborg säljer fastigheter för att slippa underhåll.

Diskussion om artikeln