Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ord för ord: Det här sade Backe om sin position

Från 2016
Hasse Backes Finland får rejäla test i vår.
Bildtext Hasse Backe säger sig ha en bra relation med förbundet, trots den tuffa inledningen som lots för landslaget.
Bild: EPA

Ett missförstånd? En miss i översättningen? Nu finns det inte längre rum för tolkning. Tidningen Pohjalainen har släppt ljudupptagningen där Backe resonerar kring sin position som chefstränare, på svenska.

Ett citat från en intervju med Finlands chefstränare Hasse Backe fick många inom det finländska fotbollsfolket att reagera kraftigt. Öppnar Backe för att lämna landslaget redan nu?

Pohjalainens citat, översatt av Yle Sporten:

– Jag kommer inte att hänga kvar på posten om jag upplever att resultaten är dåliga och vi inte får saker och ting att fungera. Finland befinner sig just nu i en sådan situation att man med tanke på framtiden borde få till stånd ett längre arbetsförhållande på chefstränarposten.

Dementerade uppgiften

På torsdag klargjorde Backe att det hela handlar om ett missförstånd – alternativt ett översättningsfel.

– Det är absolut inte aktuellt att jag skulle lämna min plats om vi får dåliga resultat under hösten. Det tycker jag talar för sig. Det är orimligt, sade Backe till Yle.

Vad sade Backe egentligen? Nu väljer Pohjalainen att göra slut på debatten genom att lägga ut ljudfilen från intervjun på sin webbplats.

Backe intervjuades på svenska. Här är den relevanta delen:

Om vi förlorar våra chanser till slutturneringen redan i slutet av året, vilket kanske inte är realistiskt men kan hända, vad är rimligt om vi tänker på framtiden, att du stannar ända tills dit avtal går ut eller att Finland byter chefstränare?

Det är svårt att säga vilken tid man får på sig. Jag gissar så här … jag är inte den typen som … om det går dåligt nu fram till december och jag känner att ja, det här fungerar inte så tar jag ju säkert upp en diskussion med förbundet och förbundet tar ju säkert en diskussion med mig. Hur går vi vidare? För jag är ju inte den typen som skulle säga att jag stannar kvar till varje pris. Jag har liksom gjort min karriär och jag skulle liksom inte tvinga mig kvar på något sätt på grund av att jag har ett kontrakt.

Så att jag menar, det är ju fullt möjligt i den här branschen att du kan ju få sparken i december. Dåliga resultat, om vi förlorar alla matcher så kanske du får sparken. Men det lever man ju med hela tiden. Sedan kan det ju vara så ändå att Finland vill bygga någonting även framöver EM 2020 och att man väljer att ”näe vi trivs, vi fungerar bra ihop” kan man säga. ”Vi vill att du jobbar vidare och bygger vidare på det här”, men det här är ju en diskussion man tar upp då, beroende på resultaten. Men resultaten är ju avgörande. Får du inte resultat, så får du sparken.

Tror du att Finland är i det läget att Finland behöver ett längre kontrakt för chefstränaren?

Jag tror det. Jag tror att man nu ska bygga någonting än att börja om från ruta ett igen. VM är ohyggligt svårt. Jag tror det är 50 ... 55 nationer i Europa. Och 13, 13 går till VM. Så det är ju ruskigt svårt, tufft som tusan. Men, så det måste man ha lite med i beräkningen också. Däremot, fungerar allt bra, vi trivs med varandra, då tycker jag, då fortsätter man över EM 2020, över EM-kvalet. Men jag tror vi är så öppna med varandra, jag och förbundet, så vi har en bra dialog hela tiden och vi är inte några ... så att säga, vi är prestigelösa. Liksom, det är ... går det inte bra så tar de säkert upp en diskussion med mig.

Diskussion om artikeln