Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Finland får Källviken i Ekenäs i födelsedagsgåva

Från 2016
Uppdaterad 23.09.2016 13:08.
Dagmarskällan i Ekenäs.
Bildtext Dagmarskällan ligger i samma område som Källvikens badstrand i Ekenäs.
Bild: Fiskars

Företaget Fiskars överlåter Dagsmarsparkens område i Källviken i Ekenäs till Finland med anledning av att Finland fyller 100 år. Området ska snyggas upp och det ska också gå att besöka området virtuellt.

Finland firar sitt hundraårsjubileum i nästa år och det vill också den stora koncernen Fiskars uppmärksamma.

Därför överlåts området i Ekenäs där Dagmarskällan finns till finländarna i hundra år. Gåvan är inte helt gratis, staten får betala en euro i hyra per år.

Dagmarskällan - varifrån kommer namnet?

Fiskars äger mycket skog i Västnyland. Det aktuella mark- och vattenområdet i Ekenäs är 40 hektar stort. Förutom Dagmarskällan finns också Källvikens badstrand på området.

Ska bli lättare att besöka området

Fiskars säger i ett pressmeddelande att bolaget vill göra det möjligt för så många som möjligt att uppleva naturens lugn och inspiration.

Området överlämnas i augusti nästa år och före det ska området fixas upp. Företaget ska iståndsätta naturstigarna, båtbryggan och omgivningen kring Dagmarskällan så att besökare lätt kan röra sig i området.

Det ska också bli möjligt att besöka Källviken virtuellt. Platsen kommer att dokumenteras av en kamera i 360 grader genom så kallad virtual reality-teknologi.

Fiskars vill att området fredas och blir ett naturskyddsområde. Det här för att se till att Källviken även i framtiden bevaras som ett givande rekreationsmål.

"Unik gåva"

Bolaget har kommit överens om att området underställs Forststyrelsen för 100 år.

Gåvan är unik enligt Jere Rauhala som är fältchef på Forststyrelsen.

- Aldrig tidigare har en privat aktör donerat ett så här historiskt och betydelsefullt område till Forststyrelsen att besitta.

Diskussion om artikeln