Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Blygsam start för missbrukarrådgivningen i Nickby

Från 2016
Uppdaterad 23.09.2016 17:11.
rusmedelskötare Saila Kaitila och avdelningssköterska Pernilla eriksén
Bildtext Missbrukararbetare Saila Kaitila och avdelningsskötare Pernilla Eriksén.
Bild: Yle/Stefan Härus

Det var i början av september som den nya hälsorådgivningspunkten Avertti för drogmissbrukare i Sibbo kommuns social- och hälsovårdscentral i Nickby slog upp sina dörrar.

Här kan narkomaner bland annat byta ut använda sprutor och nålar mot rena, men också få vägledning så att de skador som uppkommer till följd av drogmissbruk minskar.

I kommunen funderade man i ungefär ett år på hur en dylik serviceform kunde fungera.

- I våras skolades vi av sakkännare och specialister på området och i början av september körde serviceformen igång, berättar missbrukararbetare Saila Kaitila.

Verksamhet med låg tröskel

Vid Avertti har man försökt sänka tröskeln för att klienterna lättare ska våga ta kontakt med missbrukarvården och vice versa.

Bland annat därför behövs det varken remiss eller tidsbokning. Det är också möjligt att uträtta ärenden anonymt och tjänsterna är helt avgiftsfria.

- För anonymitetens skull finns det en egen ingång till Avertti. Klienten ska inte behöva anmäla sig i receptionen och där bland andra människor berätta vilket hans ärende är, säger Kaitila.

Den service som en missbrukare kan få är bland annat rena sprutor och nålar, medicinglas, sterila putslappar och en plastbehållare för använda nålar och sjukvårdsavfall. Behållaren returneras senare till hälsovårdscentralen.

box för använda nålar
Bildtext Klienterna får bland annat med sig det gula plastkärlet - en behållare för använda nålar.
Bild: Yle/Stefan Härus

Öppet för alla oberoende hemvist

Är då servicen för enbart Sibbobor?

- Eftersom vi inte frågar efter varken namn, signum, ålder eller hemadress, så kan vi inte med säkerhet veta i vilken kommun personen i fråga hör hemma. Jag misstänker att Sibboborna tidigare sökte motsvarande vård i grankommunerna. Nu kan förhållandet också vara det motsatta, säger avdelningsskötare Pernilla Eriksén.

Ett viktigt mål med verksamheten är att förhindra att till exempel HIV, hepatit och könssjukdomar sprids.

- Tanken är också, att de som söker sig till Avertti för att få till exempel rena nålar, också ska få råd om var de kan söka hjälp av professionella på andra medicinska eller sociala områden, säger Kaitila.

Spruta
Bild: Pekka Sipilä

Missbrukar ändå

Att använda narkotiska preparat är ju förbjudet i lag. Varför då en serviceform som på ett sätt stöder fortsatt användning?

- Det här är förstås ett logiskt spörsmål och en sak som säkert många funderar på. En missbrukare missbrukar oberoende om vi hjälper honom eller inte. Nu förhindrar vi att det till exempel slängs lite mindre smittbärande nålar i terrängen där barn kan hitta dem, säger Eriksén.

Hur har då missbrukare hittat till Avertti?

- Faktum är att vi har haft bara en klient tillsvidare, men då bör vi komma ihåg, att verksamheten ännu är helt ny. Vi har ju haft öppet bara två timmar under tre tisdagar, förklarar Kaitila.

Info ut via djungeltelegrafen

Eriksén och Kaitila tror att det kan ta upp till ett halvt år innan det, bland dem som behöver den här typen av vård, blir känt att Avertti existerar.

- Den här typen av information går oftast ut via djungeltelegrafen. Kretsen av missbrukare känner ofta varandra och när en eller två har upptäckt serviceformen, tar det nog inte länge innan vi har fler bakom dörren på tisdagarna, säger Eriksén.

Rådgivningspunkten Avertti finns strax före huvudingången till Sibbo kommuns social- och hälsovårdscentral och är öppen varje tisdag mellan klockan 14 och 16.

Diskussion om artikeln