Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sundby väljer att inte överklaga avstängningen – ”viktigt att lägga det bakom mig”

Från 2016
Martim Johnsrud Sundby sträcker ut tungan.
Bildtext Martin Johnsrud Sundby vill sätta punkt för det som varit.
Bild: All Over Press

Martin Johnsrud Sundby väljer att inte överklaga sin dopningsavstängning, som redan är avtjänad. Som systemet är uppbyggt för idrottsutövare har jag ingen möjlighet att få det jag tycker vore ett rättvist beslut, säger Sundby till NRK.

Sundby, som åkte fast för felaktig användning av astmamedicin, har redan avtjänat sin två månader långa avstängning. Trots det talade han länge om att överklaga idrottens skiljedomstol Cas dom.

Nu ger han upp planerna på att ta fallet till den schweiziska högsta domstolen.

– I början av processen trodde jag att mina chanser var större än de var. Det visade sig att jag inte hade haft en chans att ta upp fallet i den schweiziska högsta domstolen. Som systemet är uppbyggt för idrottsutövare har jag ingen möjlighet att få det jag tycker vore ett rättvist beslut gällande domen, säger Sundby till NRK.

Är bitter på Wada

Nu blickar Sundby framåt i stället. Han vill lägga den tuffa prövningen bakom sig och sikta mot kommande tävlingar.

– Det viktigaste är att dra ett streck över det hela. Det har dragit ut på tiden, nu måste jag vara färdig med det. Det blir en viktig vinter (VM i Lahtis) och det är viktigt att lägga det hela bakom mig, för både för mig och för familjen.

Sundby är bitter på att Wada först nu ändrade på sina medicineringsregler. Hade de gjort det för ett och halvt år sedan hade Sundby inte befunnit sig i situationen han i dag, menar han.

– Fis dopningspanel och Norges antidopningsbyrå är överens om att reglerna var oklara, medan Wada kört fullt ut på sin linje. Så ändrar de på regeln som hade hjälpt mig ur situationen för ett och ett halvt år sedan.

Juristen: Förnuftigt val

Enligt idrottjuristen Gunnar-Marti Kjenner är Sundbys val klokt. Cas har sitt fäste i Schweiz för att det är så svårt att överklaga domar i landet, ett strategiskt val, säger Kjenner till NRK.

– Jag tror det är klokt för nålögat är väldigt, väldigt trångt. Det är rätt att fokusera på det idrottsliga framför det juridiska.

Diskussion om artikeln