Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Också Linnéa måste fly från sitt hem

Från 2016
Uppdaterad 26.09.2016 14:26.
Linnéa Mynttinen om evakueringen - Spela upp på Arenan

I våras blev Linnéa Mynttinen något av en galjonsfigur för kampen för flyktingarnas rätt till ett respektfullt bemötande. I videon ovan berättar hon om ett eget smärtsamt minne av flykt.

Som tioåring tvingades Linnéa fly med sin familj från barndomshemmet i Kyrkslätt. Hemmet ingick i Porkalaområdet. Hon fick då erfara hur det finns människor som utnyttjar andras utsatthet.

Linnéa blev rikskänd när hon i debattprogrammet Turvattomuus-ilta ("Otrygghetskvällen", A2 9.3) i färgsprakande ordalag slog hon ner mot hyckleriet i invandringsdebatten. Hon deltog i programmet tillsammans med sin assistent, Ali Kamil al-Sammarraie. Deras relation provocerade "invandringskritikerna" till hatfyllda nätinlägg, som bland annat tog fasta på Linnéas påstådda koppling till SFP. Någon sådan koppling finns inte - Linnéa har aldrig varit partipolitiskt aktiv.

Men om någon har skinn på näsan så är det Linnéa Mynttinen. Det har varit nödvändigt. Hennes liv har genomsyrats av sjukdom, fattigdom, utsatthet, ensamhet och familjeband som spruckit gång på gång. Senast när hennes barn tog avstånd från henne i samband med uppståndelsen kring relationen till Ali.

I Månadens dokumentär: Konsten att spränga berg berättar Linnéa om sitt liv.

Dokumenterat: Månadens dokumentär: Konsten att spränga berg

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om Linnéa och Ali här.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln