Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En Lottoboll kommer tillbaka - men vinstchanserna minskar

Från 2016
Uppdaterad 23.09.2016 15:53.
Lottobollar.
Bild: Veikkaus

Penningspelet Lotto kommer att genomgå en rad förändringar. Det innebär bland annat en ny vinstklass och en kortare nummerrad.

Lottospelet blir en aning annorlunda från och med dragningen den 3 december, meddelar spelarrangören Veikkaus.

Spelarna får en extra boll att hålla reda på, eftersom antalet utökas från 39 till 40. Det här är ett kärt återseende för de som spelade Lotto i spelets barndom, spelet hade nämligen 40 bollar från starten 1971 till 1980.

I framtiden ska antalet bollar som dras blir färre, eftersom det ena tilläggsnumret slopas. Hädanefter dras alltså sju nummer plus ett tilläggsnummer.

Spelarna får en ny vinstklass i och med att man kan vinna 2 euro om man tippar tre nummer och ett tilläggsnummer rätt. De som betalar extra för dubblingsmöjligheten kan få 2 euro redan för 3 rätta nummer utan tilläggsnummer.

Lottoraden kostar fortsättningsvis 1 euro, medan priset på dubblingen ökar från 25 till 30 cent.

Under en övergångsperiod kommer Veikkaus att ha begränsningar för dem som vill spela flera veckor i sträck med samma rader. Spelarna kommer inte att kunna köpa en Lottolapp som gäller under både de gamla och de nya reglerna.

En följd av förändringarna är att det blir svårare att vinna huvudpotten. Tidigare var sannolikheten att man skulle kamma hem huvudvinsten 1/15,4 miljoner, men nu blir chansen att en rad tar hem massvis med kosing 1/18,6 miljoner.

Diskussion om artikeln