Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nya superlöften: Finländsk 17-åring bästa renodlade målskytt i NHL-draften

Från 2016
Kristian Vesalainen, augusti 2016.
Bildtext Frölundayttern Kristian Vesalainen är ett stort framtidsnamn.
Bild: IBL / All Over Press

Två finländska 17-åringar ryms in bland de tio främsta i TSN:s högaktade rankinglista över de hetaste namnen inför nästa sommars NHL-draft. Eeli Tolvanen beskrivs ha ”verktygen för att vara draftens bästa renodlade målskytt”.

Det är kanadensiska TSN och den respekterade reportern Bob McKenzie som publicerat en färsk ranking inför nästa sommar. McKenzie har intervjuat tio NHL-scouter för artikeln.

I juni valdes tre finländare bland de fem främsta, och även om inte samma jackpot förväntas nu fortsätter Finland producera jättetalanger.

På femte plats i TSN:n ranking hittas Eeli Tolvanen som till vardags spelar universitetshockey i USA. Tolvanen gjorde sju mål på sju matcher när smålejonen vann U18-VM-guld i våras.

Eeli Tolvanen intervjuas.
Bildtext Eeli Tolvanen håller till i USA.
Bild: Yle/Tommi Seppälä

"Den finländska yttern är en äkta sniper med ett NHL-skott och han har verktygen för att vara hela draftens bästa renodlade målskytt", lyder motiveringen.

Av de tio scouter som TSN pratat med placerade tio Tolvanen i sin topp-10, medan sju hade honom bland de fem främsta.

”Fattigmans Jesse Puljujärvi”

Av finländarna rankas även Kristian Vesalainen högt. Den HIFK-fostrade 17-åringen spelar sin klubblagshockey i Frölunda i SHL.

"En del scouter beskriver Vesalainen som en fattigmans Jesse Puljujärvi, vilket betyder att Vesalainen är en stor (190 cm) och stark ytter som kan skrinna och göra mål", skriver TSN.

Vesalainen, som var i topp-10 på åtta av tio listor, upplevs ändå inte ha samma extraordinära tekniska kunnande som Puljujärvi, som draftades som nummer fyra i somras, en placering före Olli Juolevi och två bakom Patrik Laine.

Stubb tror på Luukkonen

– Tre eller fyra är realistiskt, svarade Göran Stubb, NHL:s chefsscout i Europa, i juli på Yle Sportens fråga hur många finländare som kan väljas i den första rundan (30 bästa) nästa sommar.

Göran Stubb är positivt inställd till CHL.
Bildtext Göran Stubb.
Bild: Yle

Övriga potentiella blåvita namn är bland annat backarna Urho Vaakanainen och Juuso Välimäki, samt målvakten Ukko-Pekka Luukkonen som Stubb hyllade på NHL:s webbplats i somras.

– Han är målvakten nummer 1 i Europa, sa Stubb om Luukkonen. Han var en nyckelspelare i U18-VM-slutspelet och är ett torn (194 cm) mellan stolparna.

Endast två spelare fanns i topp-10 på alla TSN-listor: centern Nolan Patrick från Kanada och backen Timothy Liljegren från Sverige. Patrick, som var etta på samtliga listor, är så överlägsen att TSN i dagsläget kallar draften för ”Nolan Patrick Draft”.

TSN:s topp-10:

1. Nolan Patrick, Brandon
2. Timothy Liljegren, Rögle
3. Klim Kostin, Dinamo Moskva
4. Maxime Comtois, Victoriaville
5. Eeli Tolvanen, Sioux City
6. Gabe Vilardi, Windsor
7. Kristian Vesalainen, Frölunda
8. Owen Tippett, Mississauga
9. Callan Foote, Kelowna
10. Lias Andersson, HV71

Diskussion om artikeln