Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ja till Ceta – TTIP möter motstånd

Från 2016
Demonstration i Berlin mot frihandelsavtal.
Bildtext Tusentals personer demonstrerade mot frihandelsavtalen i Berlin för en vecka sedan.
Bild: EPA/MONIKA SKOLIMOWSKA

Det transatlantiska frihandelsavtalet med USA, TTIP går i motvind. På dagens informella EU-handelsministermöte i Bratislava har Frankrikes handelsminister upprepat sitt krav på att avbryta förhandlingarna.

Redan för en månad sedan krävde handelsminister Matthias Fekl att förhandlingarnas ska avbrytas. Enligt honom finns det inte längre ett politisk understöd för TTIP. De övriga ländernas handelsministrar är däremot redo att fortsätta förhandlingarna.

Ministrarna beslöt på mötet att frågan om TTIP ska tas upp på högsta politiska nivå, när stats- och regeringscheferna möts i Bryssel om en månad.

Handelsministrarna är också överens om att avtalet inte kommer att kunna slutföras under Obama-administrationen, som målet har varit. Det innebär att förhandlingarna kommer att dra ut på tiden ytterligare.

Förhandlingarna om TTIP har pågått i tre år.

Grönt för Ceta

För det andra transatlantiska avtalet, det som EU förhandlar om med Kanada, ser det däremot ut att bli grönt ljus. Ett extra handelsministermöte är insatt den 18 oktober då ett slutligt beslut ska fattas.

Diskussion om artikeln