Hoppa till huvudinnehåll

Sport

“Ibland måste man vara modig” – Jonna Berghem tar nästa steg med ny tränare

Från 2016
Jonna Berghem, Hangö IK
Bildtext Jonna Berghem blickar framåt.
Bild: Yle/Christopher Marins

Oskari Mörös tränare Atte Pettinen tar nu Jonna Berghem under sina vingar. Det känns skönast att börja om med rent bord, säger Hangö IK-löparen som skiftar allt mer fokus på längre sträckor.

Ännu en sommar med baklårsproblem. Ännu en säsong fylld av besvikelser och ouppnådda mål.

– När också de två senaste somrarna for åt piip, så har det nog varit jobbigt, medgav Jonna Berghem om EM-säsongen som aldrig blev av i Yle Sportens intervju i samband med Kalevaspelen.

Berghems inomhusform lät vänta en rekordsommar och EM i Amsterdam var en fullt realistisk målsättning, men baklåren började än en gång krångla. I FM var hon tillbaka och brons på såväl 200 som 400 meter, sträckor hon även sprang i Sverigekampen.

Ny tränare: Atte Pettinen

Efter flera söndriga säsonger går Berghem nu vidare. 23-åringen har en ny tränare i Atte Pettinen och lämnar därmed Anatoli Mihailov bakom sig.

– Jag har varit jättenöjd med Anatoli, men nu tänkte jag att det känns skönast att börja om med rent bord från hösten. Ibland måste man vara modig och pröva nya grejer. Det är såna risker man får ta i idrotten, motiverar Berghem beslutet till Yle Sporten.

Jonna Berghem kör rehab i Kvarnbäcken.
Bildtext Det har blivit mycket rehabilitering för Jonna Berghem under de senaste åren.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Berghem bor och studerar till idrottsinstruktör i Helsingfors där även Pettinen verkar.

I Pettinens team ingår bland annat EM-fyran Oskari Mörö och sprintern Jasmin Showlah, samt som nya tillskott även Anna Hämäläinen som i somras tog dubbla FM-guld (100 & 200 meter) och den flerfaldiga stafett-FM-mästaren Erik Back.

– Att Atte har ett tufft gäng ihop är ett stort bonus. Vi kan alla sparra varandra, vilket också är motiverande. Jag har nästan mina hårdaste konkurrenter i samma team, det blir roligt att träna med dem.

Tips av Oskari Mörö

Berghem var i tiderna ett storlöfte på 100 meter häck men har fått ge upp den sträckan på grund av baklårsbesvären. I dagsläget är 200 meter huvuddistansen, men i framtiden riktas allt mer fokus på 400 meter och även 400 meter häck.

– Jag har sagt åt Atte att jag fortfarande också vill springa 200 meter, så det blir 200 och 400 i första hand, och sen kommer 400 häck med därtill. De går bra att kombinera, vi kommer säkert att träna lite mera uthållighet där jag har en hel del att förbättra.

– Det blir en del förändringar, nya rörelser och lite annorlunda upplägg, men jag tror just det kan vara nyttigt. Det gör gott för kroppen att pröva på saker man inte gjort tidigare, tror Hangö IK-löparen.

Jonna Berghem, Kalevaspelen 2016.
Bildtext Större satsning på banvarvet framöver.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Du har tidigare sagt att du inte är så hemskt förtjust över att springa 400 meter, ser du fram emot träningen med entusiasm eller fasa?

– Jag är nog ivrig, svarar Berghem snabbt. Roligt med något nytt, det blir en extra boost när man inte riktigt vet vad som väntar. Det är bara att ösa hit träningsprogram så tar jag emot, inte är jag rädd. Det ska bli kul!

Du har Finlands främsta häcklöpare Oskari Mörö i samma team, hur mycket hjälp tror du att du har av honom i häcksatsningen?

– Mycket, absolut. Det är ett stort plus att ha honom med i gänget, jag kan få tips vad som funkar bra honom, följa med hans löpteknik och ta exempel. Det blir intressant.

”Stortävlingar fullt realistiska”

Höstens grundträning kan Jonna Berghem sköta utan större problem trots att hon fortfarande känner av de onda baklåren.

Hon har träffat nya fysioterapeuter som gett råd om hur hon ska undvika skadorna i framtiden, och hoppas nu på en hel friidrottssäsong 2017.

Anniina Kortetmaa, Jonna Berghem och Aino Pulkkinen tog trippelseger på 200 meter, Sverigekampen 2016.
Bildtext Finland med Anniina Kortetmaa (t.v.), Jonna Berghem och Aino Pulkkinen tog en trippelseger på 200 meter i Sverigekampen i Tammerfors.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

– Vi ska med Atte så småningom närmare planera vad vi ska sikta på, men om jag får vara frisk tror jag nog, eller jag vet att jag kommer att gå framåt, säger Berghem.

– Ifall jag fått vara hel de senaste åren skulle jag vara på en helt annan nivå just nu, då är nog stortävlingarna fullt realistiska.

Diskussion om artikeln