Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ett steg närmare sjätte EM på raken – Sverige föll igen

Från 2016
Uppdaterad 23.09.2016 22:04.
Olli-Pekka Ojansivu, EM-kval mot Sverige, Helsingfors hösten 2016.
Bildtext Olli-Pekka Ojansivu än en gång Finlands ledande spelare.
Bild: All Over Press

För andra gången på en knapp vecka vann Finlands volleybollherrar över Sverige i EM-kvalet. Finland har allt i egna händer med tanke på ännu ett EM-slutspel.

Finlands kval började med en missräkning då Portugal vann öppningsmatchen med 3-0 förra fredagen. Efter det skärpte sig Tuomas Sammelvuos mannar och vann de följande kamperna över Sverige (3-1) och Danmark (3-1).

Portugal tog hem den första kvalturneringen i danska Sönderborg med två poängs marginal – nu försöker Finland ta igen försprånget i kvalets andra och sista del i Helsingfors.

Och det började strålande.

Tre raka mot Sverige

Finland stod för en mycket stabil insats och besegrade Sverige i tre raka set (25-22, 25-15, 25-22) i Helsingfors ishall på fredagskvällen. Svenskarna ledde det tredje setet i flera repriser men Finland kom igen framför hemmapubliken.

– Det var ingen lätt match men vi fick spelet att rulla genast från början. Sverige spelade ganska svagt i början men i det sista setet fick vi kämpa ända till slut. Viktigt med 3-0, så får vi börja koncentrera oss på nästa match direkt, säger Eemi Tervaportti till Yle.

Tuomas Sammelvuo, volleybollandslagets tränare, hösten 2016.
Bildtext Finlands chefstränare Tuomas Sammelvuo.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

I fredagens första match vann Portugal över Danmark med 3-1 (25-22, 25-21, 22-25, 25-23) och fortsätter utan förluster, men lusitanerna tappade ett set vilket kan komma att fälla avgörandet till slut.

Ifall två lag placerar sig på samma antal segrar och poäng avgör seten vem som placerar sig framför i tabellen. Endast gruppvinnaren går direkt till EM i Polen 2017, medan tvåan kvalar vidare.

"Insatserna är höga"

Portugal toppar nu tabellen med elva poäng, medan Finland skuggar två poäng bakom. Ifall Finland tar tre poäng (3-0- eller 3-1-seger) mot Portugal och Danmark i de följande dusterna är Finland med säkerhet klart för den sjätte EM-turneringen på raken.

– Det blir en tuff match mot Portugal imorgon, alla vet att insatserna är höga. Vi siktar på direkt avancemang, slår Elvis Krastins fast i Yles intervju.

Såväl lördagens match mot Portugal klockan 18.00 som söndagens mot Danmark klockan 16.00 visas direkt på TV2 och Arenan (med finskspråkigt referat).

Damerna nära öppningsseger

Finlands damlandslag EM-kvalar som bäst i Polen. Efter tre raka förluster i den första kvalturneringen inledde Finland den andra med att på allvar att utmana Ungern.

Ungern ledde med 1-0 och 2-1 i set men Finland kvitterade båda gångerna. Ungerskorna tog dock hem det femte setet med klara siffror och Finland föll med 2-3 (23-25, 25-18, 23-25, 25-22, 9-15).

Finlands chanser till avancemang är teoretiska efter två poäng på fyra matcher. På lördag möter finländskorna Polen och kvalet avslutas mot Estland på söndag.

Diskussion om artikeln