Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hyllningen av Kanada: Bättre än Sovjets röda maskin

Från 2016
Kanada, ishockey.
Bildtext Kanada spelar för en plats i World Cup-finalen i natt.
Bild: All Over Press

Kanada har gått fram som en ångvält i World Cup. Det här är bara en i raden av turneringar som världens främsta ishockeynation har dominerat i. De regerar hockeyvärlden totalt. Jag har inte sett ett mer komplett lag någonsin, skriver Sportbladets Mats Wennerholm.

Två raka VM-guld. Två raka OS-guld. Klart för World Cup-semifinal nu.

Kanada har verkligen visat med eftertryck vilken nation som är bäst och störst i ishockey de senaste åren. Nu stormar det stjärnspäckade laget mot en ny titel i Toronto. Efter tre övertygande gruppspelssegrar lirar hemmalaget semifinal mot Ryssland natten mot söndag finländsk tid.

Nu hyllar Sportbladets mångårige ishockeykrönikör Mats Wennerholm detta Kanada.

– De regerar hockeyvärlden totalt. Jag har inte sett ett mer komplett lag någonsin. De är mer överlägsna än Sovjets gamla ”Big Red Machine” någonsin var.

Finland enda laget som slagit Kanada

Kanadas statistik är anmärkningsvärd. På vägen fram till VM-guldet i Tjeckien 2015 förlorade laget inte en enda match. I våras gick Kanada på pumpen en gång – mot Finland i gruppspelet. I VM-finalen var det däremot Kanada som drog det längre strået mot lejonen.

– De har inte ens varit hotade i World Cup. De har kontrollerat matcherna totalt, skriver Wennerholm.

"Mirakel om ryssarna vinner"

Natten till söndag spelar Kanada World Cup-semifinal mot Ryssland. Ryssarna slet sig dit efter segern mot Finland i den sista gruppspelsmatchen.

I Air Canada Centre åker Ryssland in som stor outsider – trots alla sina stjärnor.

– Jag ser det som ett mirakel om ryssarna vinner. Så bra känns Kanada, skriver Wennerholm.

Diskussion om artikeln