Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska sossar till val utan Miljöpartiet - "Den gamla blockpolitiken är inte bra"

Från 2016
Uppdaterad 25.09.2016 10:55.
svenska regeringskrisen
Bildtext I regeringen samarbetar Miljöpartiet och Socialdemokraterna, men till val går de på egen hand.
Bild: EPA/PONTUS LUNDAHL

Socialdemokraterna och Miljöpartiet delar regering i Sverige, men då det nästa gång är riksdagsval blir ett samarbete i valrörelsen inte aktuellt. Det säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad i en intervju till Dagens Nyheter.

Socialdemokraterna och MP har styrt Sverige sedan år 2014, men det är inte självklart att det fortsätter så även om Socialdemokraterna blir störst i nästa val.

- Vi ser ett rödgrönt samarbete som något väldigt bra för svensk politik. Men vi vill gärna se mera samarbete i politiken. Den blockpolitik som varit tror vi inte är bra för Sverige, säger den nya socialdemokratiska partisekreteraren Lena Rådström Baastad till DN.

"Tala ut om Sverigedemokraterna"

År 2010 gick Socialdemokraterna till val tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet och gjorde då sitt sämsta val på hundra år. I riksdagsvalet 2014 blev det inget samarbete i valrörelsen och då gick det marginellt bättre.

På den borgerliga sidan är läget ett annat. Där väntas alliansen ha ett gemensamt valmanifest för fjärde valet i rad år 2018, enligt DN.

I intervjun uppmanar Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad också Moderaterna att klargöra sin inställning till Sverigedemokraterna.

Diskussion om artikeln