Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Wiggins: Jag tog inte medicinen för att få fördel i tävlingar

Från 2016
Bradley Wiggins
Bildtext Bradley Wiggins fick tillåtelse att ta en förbjuden substans vid tre tillfällen.
Bild: imago/Action Plus/ All Over Press

Bradley Wiggins hävdar i en intervju för BBC att han inte försökte dra nytta av användningen av en förbjuden substans inför tre stora tävlingar.

Bradley Wiggins fick tillåtelse att använda den förbjuda substansen triamcinolon vid tre tillfållen mellan åren 2011 och 2013. Det här för behandling av astma.

Wiggins tog substansen bara dagar före Tour de France 2011 och 2012 samt inför Giro d´Italia 2013.

Wiggins är inte misstänkt för dopningsbrott men att han fått tillstånd att ta en stark medicin inför tre viktiga tävlingar har bland annat fått hans tidigare läkare Prentice Steffen att reagera.

– Jag och min läkare anlitade en specialist för att se om det fanns något man kunde göra åt mina problem. Det här var för att bota ett medicinskt problem, jag tog inte medicinen för att få fördel i tävlingar.

– Det var för att kunna komma tillbaka till min normala nivå och kunna tävla mot de bästa, säger han till BBC.

Följde läkarens råd

Wiggins säger att han hade problem med astma och andningen före Tour de France år 2012. Inför touren hade han vunnit tre raka tävlingar och var en av förhandsfavoriterna i Frankrike.

– Läkare och tränare frågade om det var något som störde inför tävlingen. Jag sa att jag hade problem med andningen och frågade om det fanns något man kunde göra så att det inte skulle bli ett problem i tävlingen.

– Jag valde att följa läkarens råd och tog triamcinolon, säger han.

Diskussion om artikeln