Oro över minskad jour får vårdpersonal att söka nya jobb
Den förestående vårdreformen och planerna på färre fulljoursjukhus får allt fler vårdanställda i Österbotten att överväga att byta jobb. Vårdfacket har märkt att fler funderar på att flytta till andra orter för att jobba.
På vårdfacket Tehy säger Britt-Louise Rosengård-Aspnäs, som är organisationssakkunnig och jobbar med fackets svenskspråkiga medlemmar, att man har märkt ett ökat intresse för att flytta. Det har märkts både genom det fackets förtroendemän berättar och genom att medlemmar själva har tagit kontakt.
- Speciellt från förtroendemännen kommer budskapet om att man på arbetsplatserna funderar på framtiden och vad förändringarna för med sig, och på vad man personligen ska vidta för åtgärder om det sker stora förändringar i verksamheten, säger Britt-Louise Rosengård-Aspnäs.
Hon berättar att svensk- och tvåspråkiga främst funderar på Sverige som alternativ till sina nuvarande jobb. Norge lockar också många, och så överväger vårdanställda att söka jobb på stora sjukhus i Finland. Sjukhus som enligt planerna ska få fulljourstatus intresserar vårdpersonalen.
- Folk funderar på vart man skulle kunna flytta, till exempel till de större sjukhusen i Finland, som Tammerfors. Jag har inte hört att folk skulle vara så intresserade av Seinäjoki, säger Rosengård-Aspnäs.
Risken för personalflykt skapar oro
På vårdfacket Tehy ser man vissa risker om vårdpersonalen i nuläget, innan frågan om joursjukhusen och vårdreformen är avgjord, börjar söka sig till andra arbetsplatser. Britt-Louise Rosengård-Aspnäs säger att risken är att sjukhusen går miste om kompetent och duktig personal.
- Det är förstås också dåligt för arbetsklimatet. Det blir oroligt på avdelningarna. Då har man inte den arbetsro och trygghet som man har i vanliga fall, säger Britt-Louise Rosengård-Aspnäs.
Då vårdfacket Tehys medlemmar funderar på att flytta för jobbets skull tar de ofta kontakt med facket. De frågar om råd kring att arbeta utomlands eller flytta till ett större sjukhus.
- Vi ger råd och går igenom sådant som man ska tänka på med anställningen, arbetsavtal och sådant, och praktiska råd om det behövs, säger Britt-Louise Rosengård-Aspnäs.
Hon konstaterar att kontakten med medlemmarna har blivit livligare i takt med att stora förändringar står för dörren. Eftersom det dröjer före social- och hälsovårdsreformen är genomförd räknar facket med att kontakten kommer att öka ännu mer.
- Förtroendemännen på arbetsplatserna har nog mycket att göra idag, de blir kontaktade av medlemmar som är oroliga. Vi håller från vår sida aktivt kontakt med förtroendemännen och stöder dem. Det är också fler medlemmar som tar kontakt direkt med oss för att få stöd och råd, säger Britt-Louise Rosengård-Aspnäs.