Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ett rollspel om sammanhållning

Från 2016
Deltagare i ett levande rollspel.
Bildtext Deltagare i det levande rollspelet "Tellárins dolda skatt".
Bild: Rollspelsföreningen Eloria

Det rörde sig elvárer, halvlingar och magiska väsen i terrängen runt Vassor lägergård i Korsholm i lördags. Somliga var ute för att röva en skatt, medan andra försökte skydda den.

Det var rollspelsföreningen Eloria som anordnade ett LAJV, alltså ett levande rollspel. "Tellárins dolda skatt" hette lajvet, som var riktat till barn.

Äventyret utspelas i Tellárin, en by som har skapats för att gömma en skatt: en dolk som har förmågan att fånga själar. Nu är onda makter ute efter dolken.

- Vi bestämde i våras att vi skulle ordna två barnlajv i år. Vi har ordnat "Bland väsen och vättar" ett par gånger tidigare och kände att det fanns intresse för ett nytt lajv, säger Tina Backström, en av spelledarna.

I lördagens lajv deltog 22 barn. Alla intresserade rymdes ändå inte med, för det var ett 40-tal som hade anmält intresse.

Spel med öppet slut

Julia Vestman började lajva i högstadieåldern. Nu går hon i gymnasiet och har för första gången varit med om att skriva manus för ett rollspel.

- Det är en invecklad process, så det här barnjalvskrivandet var en jättebra början och jag har lärt mig jättemycket om hur man knyter ihop alla rollerna.

Deltagare i levande rollspel sminkas.
Bildtext Tina Backström sminkar en av deltagarna i lajvet.
Bild: Yle/Roger Källman

Även om det finns ett manus och författarna har skapat karaktärerna så är det ändå upp till spelarna att själva driva handlingen. Var det hela landar kan man inte veta förrän lajvet är avslutat.

- Alla som har en egen karaktär så har också en egen syn på hur de ska spela karaktären. Det kan bli helt annorlunda än man har tänkt sig, säger Julia.

Det som deltagarna i lördagens lajv inte fick veta på förhand var att det fanns en "bad guy": en magiker som har blivit ond och är ute efter Ferythels dolk.

- Det är jag som spelar antagonisten, fast jag har sagt till barnen att jag inte ska vara med, säger Julia som ser fram emot att för en gångs skull få spela en ond karaktär.

En central del av "Tellárins dolda skatt" är splittringen mellan de olika raserna. Förhoppningen är att spelarna ska förstå att, trots att de har olika mål, ändå är starkast tillsammans.

Justus Kammonen, Matilda Nygård, Jenna Nystedt och Adele Sandvik i rollspelsmundering.
Bildtext Justus Kammonen, Matilda Nygård, Jenna Nystedt och Adele Sandvik i rollspelsmundering.
Bild: Yle/Roger Källman

Säkerheten viktig

Rollspelet handlade alltså om det ondas kamp mot det goda. För barn i 10-12 årsåldern så kan det ibland vara lätt att leva sig in lite väl mycket i handlingen, fastän det är på låtsas.

- Eftersom det här är på låtsas och ska vara kul så har vi vissa regler, säger Tina Backström. En av dem är att om det blir "för mycket" för någon så ska de säga "Lajv". Det betyder att man tar ett steg bort och taggar ner lite.

Det finns flera säkerhetsord som används i föreningens rollspel. Ett annat är "Eloria", som man kan säga om en medspelare blir för ivrig och kanske hotfull. "Hold" betyder att spelet avbryts direkt.

- Vi brukar också använda en sak som heter "Veritas". Om det står så eller någon säger det så måste man acceptera det de säger som sanning, säger Julia. En lapp på en vägg: "Veritas, väggen brinner" betyder att du måste spela som om väggen brinner!

Elorias barnlajv "Tellárins dolda skatt"

16:58

Diskussion om artikeln