Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Alla tiders tv-debatt i natt - nu går första ronden mellan Trump och Clinton

Från 2016
Uppdaterad 26.09.2016 21:59.
Presidentvalsdebatt i tv i USA.
Bildtext Mycket står på spel då Donald Trump och Hillary Clinton drabbar samman.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Den första presidentvalsdebatten mellan Hillary Clinton och Donald Trump äger rum natten till tisdag i New York. Debatten förväntas krossa tittarrekord.

Det uppskattas att duellen mellan Clinton och Trump kommer att ses av ungefär 100 miljoner amerikaner, det vill säga nästan lika många som årligen bänkar sig TV-sofforna för att följa med Super Bowl.

Med allra största sannolikhet ryker också tittarrekordet för en presidentvalsdebatt. Tvekampen mellan Jimmy Carter och Ronald Reagan sågs år 1980 av 80 miljoner amerikaner.

Skyhöga insatser

David Birdsell, som är expert på valdebatter, anser att måndagskvällens betydelse för utgången av valet inte skall underskattas.

- Av alla kampanjtillfällen är debatterna de viktigaste. Om man frågar folk vad som avgjorde vem de röstade på, så svarar majoriteten att det var på grund av något som sades eller hände under debatterna. Den första debatten brukar vara den viktigaste eftersom den har den största publiken och anger tonen för de fortsatta debatterna, säger Birdsell som fungerar som professor i statskunskap och dekanus vid Baruch College i New York.

Impopulära kandidater

Aldrig tidigare i USA:s politiska historia har de två huvudkandidaterna till presidentämbetet varit lika impopulära som Hillary Clinton och Donald Trump är just nu. Det innebär att förutsättningarna inför valet den 8 november är oförutsägbara, eftersom många väljare har svårt att avgöra vem de skall rösta på.

De senaste veckornas opinionsundersökningar visar att kampen om Vita Huset är stenhård och en lyckad debatt kan vara skillnaden mellan framgång och nederlag under valdagen den 8 november.

- Det är första gången jag får rösta, så debatten kommer säkert till stor del att avgöra hur jag går till väga under valdagen, säger Emily Culverhouse som studerar medicin vid Hofstra University.

- Debatten kommer att vara mycket viktig. Många väljare är osäkra, eftersom valet inte påminner om något vi sett tidigare, säger hennes kompis Nicole Stufana.

"En debatt som är mycket svår att förutspå"

Det finns inte bara fundamentala skillnader i Donald Trumps och Hillary Clintons politiska plattform – de är också varandras motsatser som debattörer.

Donald Trump bjöd under primärvalsdebatterna på en simpel och muskulös retorik och han hade en tendens att förolämpa sina motståndare för att skapa en konflikt. Clinton är avsevärt mer återhållsam och eftertänksam som debattör.

- Det här är en debatt som är mycket svår att förutspå. Donald Trump har aldrig debatterat mot en motkandidat. Under primärvalsdebatterna var det alltid flera kandidater på scenen. Hillary Clinton har däremot gjort det många gånger. Hon har erfarenhet och allomfattande kunskap om både inrikes och utrikespolitik. Hon har klarat sig väl i tidigare debatter, säger debattexperten David Birdsell och fortsätter:

- Men Trump lyckas ofta irritera och skärra sina motkandidater i debatter. Han vet hur man avleder sakdiskussionerna. Han gjorde det gång på gång under primärvalsdebatterna, säger han.

Clintons position knepig

Donald Trump och det republikanska partiet har det senaste året beskrivit Hillary Clinton som en politiker man inte kan lita på. Trump kommer förmodligen att fortsätta på samma linje under debatten.

Det är exempelvis inte överhövan långsökt att gissa att han kommer att peka på att hon slarvade med hanteringen av hemligstämplat material då hon fungerade som utrikesminister.

- En majoritet av amerikanerna litar inte på Clinton och det är ett kolossalt problem för henne. Hon försöker säga att man kan lite på henne, men vad har hon för bevis att lägga fram? Annat än sitt eget ord? Ett ord som folk inte litar på. Hennes utgångsläge inför debatten är knepig. Hennes hopp är att Trump spelar ett för högt spel. Det har hänt många gånger då Clinton debatterat mot manliga kandidater, säger Birdsell.

Tuff uppgift för debattledaren

Ett stort ansvar faller på Lester Holt som leder debatten.

- Att leda en presidentvalsdebatt är en mycket tuff uppgift. Det bästa debattledarna kan göra är att kräva svar på frågor. På frågor som de själva eller motkandidaten ställer, anser Birdsell.

Debatten mellan Hillary Clinton och Donald Trump sänds på Yle Arenan på natten mot tisdag med start klockan 4.00.

Diskussion om artikeln