Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lundqvists blytunga kväll – fiasko för Sverige i World Cup

Från 2016
Uppdaterad 25.09.2016 23:26.
Henrik Lundqvist.
Bildtext Henrik Lundqvist hade inte sin bästa kväll.
Bild: All Over Press

Han pekades ut som Sveriges enskilt viktigaste spelare i World Cup. Men i semifinalen blev Henrik Lundqvist inte Tre Kronors hjälte. Stjärnmålvaktens misstag bäddade för Lag Europas seger i en högdramatisk match.

Inför World Cup spred sig oron hos det svenska hockeyfolket. Henrik Lundqvist stod över den första träningsmatchen mot Finland och uppgavs ha problem med en revbensskada.

Efter det vaktade Lundqvist buren mot Finland i Göteborg och i genrepet mot Lag Europa. Den matchen gick åt skogen, Sverige föll med 6–2.

Lagom till World Cup-premiären var frågetecknen runt Lundqvist tillbaka. Han tvingades vila på grund av sjukdom och Jakob Markström spikade igen mot Ryssland.

Tog ledningen

Sedan dess har Lundqvist vaktat det svenska målet – och stundtals varit så briljant som få andra målvakter kan vara. I matchen mot Finland stoppade han lejonen på egen hand.

Men i semifinalen mot det Europa som pulveriserade Sverige före turneringen gick det på tok. Igen.

Efter en avvaktande första period gav Niklas Bäckström Tre Kronor ledningen i den andra. Den ledningen höll inte speciellt länge.

Billig kvittering

I spel fyra mot fyra ryckte Christian Ehrhoff loss längs sargen och skyfflade in pucken framför kassen. Marian Gaborik fick knappt träff på pucken, men den gled långsamt in mellan Lundqvists benskydd.

Den tredje perioden hann bara börja innan ”alla tiders bästa svenska hockeylandslag”, som en del svenska journalister har kallat laget, fick se Europa ta ledningen.

Filip Forsberg tappade puck i mittzonen och Tomas Tatar störtade mot mål. Slovakens skott var inte speciellt hårt, men Lundqvist lyckades inte fånga det. Returen gick rakt till Tatar och medan Lundqvist såg ut som en höftledsopererad pensionär lättade Tatar in 2–1-målet.

Nytt misstag

Tre Kronor tryckte sedan på för att kvittera. Med 4,5 minut kvar att spela i den tredje perioden kom också utdelningen. Erik Karlsson skickade i väg ett skott från blålinjen och via Roman Josis klubba gick pucken i mål.

Den högdramatiska semifinalen gick till förlängning. Där var det Lag Europa som drog det längre strået – och än en gång var det Lundqvist som agerade virrigt.

New York Rangers-målvakten var felpositionerad när en puck kastades in framför målen. Tatar smög fram vid den bortre stolpen och satte segermålet med skridskon. Sverige utmanade domslutet, men domarna ansåg inte att Tatar gjorde en sparkrörelse och godkände avgörandet.

"Känns tungt"

I svensk press benämns Sveriges uttåg som ett praktfiasko. Lagkaptenen Henrik Sedin är givetvis fruktansvärt besviken efter förlängningsförlusten.

– Vi visste att det skulle bli en tuff match i dag, deras lag är fullt med NHL-stjärnor. Och när det kommer till overtime är det 50-50, det är inte mycket att säga om. Det känns tungt. Särskilt när man såg att det skulle bli Kanada i en eventuell final. Att få möta dem i bäst av tre, med den pressen som kommer vara på dem, hade varit fruktansvärt kul, säger Sedin enligt Sportbladet.

För ett på förhand utdömt Lag Europa är turneringen däremot en supersuccé. Nu möter laget favoriten Kanada, som slog ut Ryssland i sin semifinal, i finalserien.

– Vi tar det match för match. Vi gör vad som krävs för att vinna, säger Marian Hossa till Viasat.

Finalserien avgörs i bäst av tre matcher. Den första finalmatchen i Toronto spelas natten mot onsdag finländsk tid.

Resultat:

Sverige–Lag Europa 2–3 e. förl. (0–0, 1–1, 1–1, 0–1)
Mål: 1–0 Nicklas Bäckström (Anton Strålman), 1–1 Marian Gaborik (Christian Ehrhoff), 1–2 Tomas Tatar (Andrej Sekera), 2–2 Erik Karlsson (Henrik Sedin, Daniel Sedin), 2–3 Tomas Tatar (Mats Zuccarello, Anze Kopitar).

Diskussion om artikeln