Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu får skärgården sin dagliga post

Från 2016
Bild på brev och tidningar
Bild: Yle/Anna Kyhä

Kampen om post fem dagar i veckan går mot sitt slut. Inom kort kan skärgårdsborna längs förbindelsebåtrutterna kolla postlådan varje vardag.

De senaste åren har det förts en seg kamp om hur många gånger i veckan skärgårdsborna ska få sin post. Posten har varit ovillig att åka ut varje dag och NTM-centralen anser att förbindelsebåtarna ska användas för persontrafik. Alltså utan persontransporter förs heller ingen post till bryggorna om ingen kliver på eller av.

Missnöje har varit stort på skärgårdsholmarna där man velat hålla på rätten att få posten utdelad fem dagar i veckan. Nu är striden på slutrakan och denna vecka, eller senast nästa vecka är det femdagarsutdelning i skärgården.

Posten är redo

Postens regionchef Hannu Riihimäki berättar att man samarbetat med Trafikverket i frågan och att det nu finns en lösning. Utgången av september är bakre gräns för inledande av femdagarsutdelningen och på Posten väntar man på besked från Trafikverket. Hannu Riihimäki räknar med femdagarsutdelning en eller två dagar efter att Trafikverket meddelat sitt beslut.

På Trafikverket vill man ännu inte kommentera avtalet med posten, utan meddelar endast att det blir besked efter den här veckan.

Postlevarans med robothelikopter
Bildtext Någon utdelning med drönare är inte aktuell för skärgårdens del. Det är fortfarande förbindelsebåtarna som står för transporterna.
Bild: Posti

Kommenterar inte kostnaderna

Riihimäki säger att utdelningen ska skötas med förbindelsebåtar. Hittills har NTM-centralen av kostnadsskäl inte velat låta förbindelsebåtarna köra enbart postturer utan persontrafik till holmarna. Om båtarna inte haft annat ärende till en holme förutom posten har utdelningen fått vänta till nästa tur.
Lösningen är den mest kostnadseffektiva, men är allt annat än billig för posten. Riihimäki vill inte berätta hur stora kostnaderna är, men konstaterar att det handlar om stora utgifter då stora förbindelsebåtar ska avvika från rutten.

Ett alternativ som därför lagts fram är postgång med separata båtar enligt behov, men nu är det klart att förbindelsebåtarna ska ta sig till holmarna om så för endast ett brev.

På posten lovar man börja följa upp att allting fungerar som det ska. Ändringen har förutsatt en hel del planerande och slutresultatet är gott, säger Riihimäki.

Som bäst ses postlagen över och ett av alternativen är att dra ner på utdelningsdagarna. Den processen ska ändå inte i det här skedet påverka postgången till skärgårdsholmarna, säger Riihimäki.

Diskussion om artikeln