Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Olkiluoto kan fördröjas ytterligare

Från 2016
Uppdaterad 26.09.2016 09:14.
Kärnkraftverket i Olkiluoto, reaktor 3.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Kärnkraftverksprojektet Olkiluoto riskerar att försenas ytterligare på grund av problem med leverantören, kärnkraftsbolaget Areva, rapporterar Helsingin Sanomat.

Det franska bolaget ska delas upp i tre delar på grund av ekonomiska svårigheter, vilket för Olkiluotos del kan betyda förlorade resurser.

Beställaren, det inhemska kärnkraftsbolaget Industrins Kraft TVO, oroar sig över att den del av det splittrade bolaget som bygger Olkiluoto inte kommer att ha tillräckligt med resurser att slutföra projektet och har vädjat till EU-kommissionen att ta finländarnas situation i beaktande.

TVO har vid Olkiluoto två kärnreaktorer som tillsammans producerar ungefär 16 procent av landets elektricitet. TVO ägs till största del av Pohjolan Voima som i sin tur till största del ägs av UPM-Kymmene.

Ursprungligen skulle den tredje reaktorn i Olkiluoto stå färdig i början av år 2009. Nu uppskattas reaktorn bli färdig i slutet av år 2018, och så småningom producera tio procent av Finlands el.

Statsminister Juha Sipilä säger sig vara "väldigt medveten" om TVO:s bekymmer.

– Tidtabellen har försenat sig obegripligt mycket. Projektet måste nu fås säkert och trovärdigt slutfört, konstaterar SIpilä i ett e-postmeddelande till Helsingin Sanomat.

– Det är viktigt att de nya bolagsarrangemangen möjliggör att projektet blir klart inom utsatt tid. Finlands mål är att försäkra att OL3 blir klart med den nuvarande tidtabellen, inom år 2018, konstaterar han.

Sipilä påminner ändå att Finlands regering inte är en förhandlingspart i OL3-projektet.

Han diskuterade ärendet med TVO:s representanter senast i juni.

Artikeln korrigerades 26.9.2016 kl. 07:36 så att det står leverantören Areva, inte byggherren.

Diskussion om artikeln