Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mardröm eller möjlighet? "Låtsaslaget" Europa delar åsikterna

Från 2016
Jaroslav Halak släpper in en puck.
Bildtext Nyckelspelaren Jaroslav Halak måste överträffa sig själv om Lag Europa ska bli World Cup-mästare.
Bild: All Over Press.

En mardröm för ”jippoturneringen” World Cup eller en chans för lilleputtländernas hockeystorheter att glänsa? Lag Europas finalplats får känslorna att svalla. Hatet ger motivation, menar Lag Europas norrman Mats Zuccarello.

Hockeyhopkoket Lag Europas finalframgång får många att se rött. Det är ett gigantiskt fiasko för World Cup och ett bevis på att turneringen inte är ett mästerskap, menar Sportbladets Mats Wennerholm.

– Det har i stället blivit det jippo alla anklagade det för att vara.

Zuccarello får äntligen chansen att glänsa

Det är precis den attityden som ger bränsle åt Mats Zuccarello och gänget. Zuccarello är glad över att få chansen att visa upp sig i ett slagkraftigt lag – för en gångs skull.

Zuccarello har spelat i det norska landslaget i åtta år. Höjdpunkten? En kvartsfinalplats i VM. Nu är han klar för final i en turnering där det kryllar av världsstjärnor.

Lag Europas tränare Ralph Krüger är glad över att spelare som Zuccarello nu får chansen att visa upp sig också i landslagssammanhang.

– Jag är bara så glad över att spelare från länder i hockeyperiferin får chansen att spela mot världens bästa för första gången. I VM spelar de alltid om sin överlevnad. De kämpar om att ta sig till OS och kan glömma att nå framgång där, säger Krüger på World Cups webbplats.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

”Var är festen?”

Expressen bestämde sig för att ta reda på hur mycket Lag Europas framgång betyder för Zuccarellos Norge. Tidningen talade med Mads Gudim Burheim på norska Dagbladet.

– Det här betyder ingenting för Norge. Den här hockeymatchen som var nyss kan vara en av det mest betydelselösa sportevenemanget för Norge, säger han.

Var är fansen, var är festen? undrar Expressen.

Kanske på Rynek Główny i Krakow, som lär vara Europas största torg? Det skriver HBL-journalisten Filip Saxén, som ändå tycker att ”det känns bra att ett förenat Europa med många nationaliteter kan nå framgång i dessa dystra tider”.

Blir det guldfest i Krakow? Det återstår att se. Giganten Kanada blir en oerhört svår prövning i finalserien.

– Vi är så glada över att vara här och ingen trodde på att vi kunde ta oss till final. Oddset var 33 gånger pengarna, säger Lag Europas Marian Hossa på World Cups webbplats.

Nytt hockeymirakel på gång?

Men vore en segerfest bra med tanke på framtiden? Det kunde stå laget dyrt, menar coach Krüger, med glimten i ögat.

– Ju mer framgång vi har, desto större är väl risken att det här laget inte existerar nästa turnering. Men vi har inget att be om ursäkt för. Vi har förtjänat vår finalplats, sade Krüger med ett skratt under en presskonferens.

DN:s Johan Esk talar om att ett nytt hockeymirakel är i görningen.

– Spelarna i Europas mindre länder fick en chans att spela World Cup. Nu kan de ta hem hela klabbet och då är det tidernas näst största hockeymirakel på is.