Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Väestöliitto: Unga borde få gratis preventivmedel

Från 2016
Uppdaterad 26.09.2016 15:41.
kondomer
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Många unga har inte råd med säkert sex. Det säger man på Väestöliitto. Organisationen tycker att unga borde få preventivmedel gratis.

Den 26 september är internationella preventivmedelsdagen. Med anledning av det vill man på Väestöliitto uppmärksamma att många unga inte har råd med kondomer eller hormonella preventivmedel.

- Det är oftast de unga som skulle behöva preventivmedlen mest som inte använder dem, säger utvecklingschef Tuulia Råmark på Väestöliitto.

Hennes organisation jobbar med familjefrågor inom social- och hälsovårdssektorn.

Enligt Råmark är det uttryckligen unga i en svagare social och ekonomisk ställning som använder preventivmedel minst.

Råmark säger att man borde rikta sig till högstadieeleverna om man vill komma åt problemet. Det här eftersom de unga är sinsemellan jämlika vid det stadiet. Kondomkampanjer som genomförs i skolorna då fungerar enligt Råmark bra.

Leder inte till mer sex

På Väestöliitto säger man att gratis preventivmedel inte leder till att de unga har sex oftare, eller till att de skulle bete sig mer ansvarslöst i sexfrågor, tvärtom.

I de kommuner som erbjuder unga preventivmedel kostnadsfritt har antalet tonårsgraviditeter och könssjukdomar gått ner. Samtidigt har kostnaderna för den offentliga vården inom sektorn sjunkit.

Social- och hälsovårdsministeriet har bekostat en kampanj i vilken man skickar ut 65 000 kondomer till åttondeklassare under höstens lopp. Samtidigt delar man ut informationsblad till eleverna. Kampanjen har som mål att på ett positivt sätt berätta för de unga om att man kan undvika könssjukdomar med hjälp av kondom.

De som står bakom kampanjen påminner ändå om att det inte räcker med att bara dela ut kondomer. De unga behöver också råd och hjälp i frågor som berör sex.

Varje ung person som respekterar sig själv använder preventivmedel om hen har möjlighet till det, tror man på Väestöliitto.