Hoppa till huvudinnehåll

Sport

The Guardian: Finländska fotbollstvåan en av Europas underligaste serier

Från 2016
Uppdaterad 26.09.2016 14:14.
Daniel Amokachi har ett förflutet i Nigerias landslag.
Bildtext Daniel Amokachi har ett långt förflutet i Nigerias landslag.
Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press

Spelare semestrar mitt i säsongen och går på vänners bröllop i stället för på match. Det hör till märkligheterna som kommer fram då The Guardian har djupdyker ner i den finländska divisionsfotbollen tillsammans med JS Hercules tränare Daniel Amokachi.

Från det nigerianska landslaget till fotbollstvåan i Finland, den tidigare Premier League-spelaren Daniel Amokachi gjorde ett djärvt karriärval då han i vintras tackade ja till att träna Uleåborgsklubben JS Hercules.

Amokachi var länge assisterande tränare för Nigerias herrar och spelade också i landslaget under den aktiva spelarkarriären.

The Guardian har talat med Amokachi, som snabbt lade märke till att fotboll inte är prioritet nummer ett i Finland. Amokachi tog sig i början av året till en pub för att se Manchesterderbyt på tv – en match som han antog att också skulle engagera finländarna.

– Stället var helt packat och jag trodde att alla var där för att se på matchen. Plötsligt blev det tomt, alla hade varit där för att se på ishockey och då matchen tog slut var vi bara tre kvar. Då insåg jag att hockey är nummer ett och att ingen bryr sig om fotboll.

”Saker du bara ser i Finland”

Amokachi valde att tacka ja till Hercules erbjudande, trots att han var medveten om att lönechecken är allt annat än fet. Han är där för utmaningen, pengarna är inget problem, menar han.

Med en budget på 100 000 euro gäller det att vara kreativ för att få klubben att fungera. Så finns det också andra aspekter som gör Amokachi frustrerad.

– Spelare missar matcher för att de redan bokat resor, för att vänner gifter sig, saker som det. Man kan inte protestera för vi betalar dem inte på allvar. Det är svårt för dem att tänka professionellt, för dem ska fotboll vara roligt och socialt, det är inte vår vision. Vi vill ta dem till nästa nivå, säger Amokachi.

Division 2 brottas för tillfället med trovärdighetsproblem. På söndag ställde FC Santa Claus upp med tre målvakter och förlorade med 0–16.

Amokachi har också svårt att förstå den finländska mentaliteten. Han tycker att spelarna är för snälla och saknar gnistan, kaxigheten och tokigheten.

Jag vet att jag en dag kommer att vara chefstränare för Nigerias landslag.

Misstänktes för matchfixning

JS Hercules, som ligger sjua av tolv lag i grupp C i fotbollstvåan, misstänktes för matchfixning tidigare under säsongen, det efter att ha tappat 3–0 till 3–5 mot VIFK. Se höjdpunkter från matchen här (Youtube).

The Guardian menar att man måste se förstå den finländska fotbollstvåan för att greppa det inträffade. Tidningen kallar grupp C ”en av Europas underligaste serier”. Det är låg klass på serien och utländska ”förstärkningar” kan manipuleras med pengar.

Amokachi menar ändå att det inte handlade om matchfixning. Han talade igenom det inträffade med laget och var nöjd med svaren han fick.

Just nu trivs Amokachi bra i Uleåborg – men i framtiden väntar större utmaningar, tror han.

– Jag vet att jag en dag kommer att vara chefstränare för Nigerias landslag och kommer att ta den nigerianska fotbollen till höjder som ingen annan tagit dem till tidigare.

Diskussion om artikeln