"Lönar sig inte att försöka jobba deltid"
Rädslan för att igen hamna fast i den byråkratiska djungeln är enorm. Man straffas av systemet om man jobbar deltid.
Det här är en av berättelserna om arbetslöshet som har kommit in till Svenska Yle.
Jag vågar inte jobba 25 eller 50 procent, fast jag kanske skulle klara av det. Rädslan för att igen hamna fast i den byråkratiska djungeln är enorm.
När det redan har tagit ett och ett halvt år att få igenom sin sjukpension med intyg på intyg som bekräftar det första intyget, som sedan ska sändas i flera kopior till olika myndigheter.
Jag orkar inte med mera osäkerhet i tillvaron.
Det blir inte heller bättre av att jag har jobbat utomlands i Norge. Jag fick nyligen brev därifrån att min norska pensionsansökan kommer att behandlas inom 24 månader.
Skulle jag börja jobba ens lite grann och försöka se var gränsen går, så skulle jag genast hamna i en månatligt återkommande rävsax med FPA om mitt bostadsbidrag.
Jag orkar inte med mera osäkerhet i tillvaron och kan inte begripa att bostadsbidraget så snabbt skärs ner med 200 euro om jag själv orkar förtjäna ihop dessa någon månad!
Alltså: Vill inte samhället att jag skall försöka komma tillbaka till arbetslivet?
Jag hör till en grupp av trettioplussare som hunnit arbeta hela mitt yrkesliv inom vården. Det råder stor brist på oss, men väldigt lite görs för att förbättra våra arbetsvillkor och löner. Snarare går utvecklingen åt motsatt håll.
Jag känner otaliga andra som har varit tvungna skaffa ny utbildning eller blivit sjuka på grund av stress och tunga förflyttningar. Dessa problem kommer att öka i alarmerande takt när samhället kräver än mer, men ger allt mindre.
En vårdare är ingen robot som orkar i det oändliga.
Människovärde och god vård kan faktiskt mätas i pengar. Man får det man är villig att betala för. Är man villig att betala för max två till tre blöjbyten och någon hastig matning per dag, då gör man det. Vill man däremot erbjuda möjlighet till promenader, socialt umgänge, terapi och omvårdnad utan stress så kostar det också!
En vårdare är ingen robot som orkar i det oändliga. Att skära ner personalen ytterligare kommer att drabba samhällets allra svagaste mycket hårt.
Det här är också den grupp människor som inte själva orkar eller längre kan stå upp för sin rätt till en värdig ålderdom och god vård.
Vi har på några år styrts in i ett äkta kapitalistiskt samhälle där klyftorna bara ökar. Men folket har valt sin väg och får nu blott skörda dess frukter.
I Finland finns för tillfället drygt 340 000 arbetslösa personer. Svenska Yle vill lyfta fram människorna bakom den här siffran och samlar in era berättelser om arbetslöshet. Det här är en av de berättelserna.