Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen utreder vårdmiss som gjorde baby blind

Från 2016
Injektionsspruta
Bild: All Over Press

Fallet med en baby som blev blind på grund av för höga doser av en cancermedicin ska nu utredas av polisen. Missen inträffade vid universitetssjukhuset i Kuopio sommaren 2015.

Polisen misstänker två läkare för vårdfel. Som bäst utreder man hur det var möjligt att den sex månader gamla leukemipatienten upprepade gånger fick för stora doser av en cancermedicin. Doserna var åtta gånger större än de normala.

Som en följd av överdoseringen blev pojken blind. Dessutom ådrog han sig en allvarlig hjärnskada och kan exempelvis inte lyfta på huvudet som en följd av missen.

Bråttom med utredningen

Det var söndagens Keskisuomalainen som var först med att rapportera om fallet. I tidningen medgav ledningen vid universitetssjukhuset i Kuopio att det skett ett vårdfel. Sjukhuset misstänks inte, utan det handlar om två läkares agerande.

Tidigare har övervakningsmyndigheten inom vården Valvira både känt till och utrett det som skedde i Kuopio. Polisens utredning är separat från Valviras.

Det brådskar nu med polisutredningen, i och med att det misstänkta brottet preskriberas efter två år. Vårdfelet inträffade sommaren 2015.

Det var Iltalehti som var först med att rapportera om polisutredningen.