Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fifa nedmonterar sin arbetsgrupp mot rasism – ”vi har uppfyllt målen helt och hållet”

Från 2016
Uppdaterad 26.09.2016 14:12.
Spelare med en banderoll "#SayNoToRacism"
Bildtext Fifa är stolt över kampanjen #SayNoToRacism.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Fifas arbetsgrupp mot rasism skapades för tre år sedan. Redan nu är arbetet avklarat, menar organisationen. The Guardian har talat med en av gruppens medlemmar, som inte är lika säker på saken med tanke på att VM i Ryssland är runt hörnet.

Fifas arbete mot rasism gick i ett huj, snabbt och effektivt, tycker organisationen själv.

Fifa har skrivit ett brev till antirasismgruppens medlemmar, där det framkommer att gruppen ”fullständigt uppfyllt dess tillfälliga mål” och ”är härmed upplöst och inte längre i funktion”.

Det var Fifas dåvarande ordförande Sepp Blatter och viceordförande Jeffrey Webb, som grundade gruppen år 2013. Sedan dess har både Webbs och Blatters namn dragits ned i smutsen i och med Fifas korruptionsskandal.

Hade inte ett enda möte efter ledarbyte

The Guardian har talat med gruppens medlem Osasu Obayiuwana, som är kritisk till beslutet och sättet gruppen arbetat på. Efter att Webb greps i Fifa-razzian år 2015 tog Fifa-höjdaren Constant Omari över gruppen.

Efter det ordnades inga fler möten.

– Jag skrev till honom, mer än en gång, och frågade när nästa möte skulle ordnas. Jag fick aldrig ett svar, säger Obayiuwana.

– Rasism fortsätter vara ett brännhett problem inom fotbollen. Problemet kräver uppmärksamhet också i fortsättningen. Gruppen hade mycket kvar att göra, säger Obayiuwana till The Guardian.

I Fifas brev till gruppen står det att alla rekommendationer gruppen kommit med implementerats och projekt har inletts. Fifa lyfter upp ”Say No to Racism”-kampanjen som ett bra exempel på hur Fifa till och med överträffat gruppens rekommendationer.

Stora rasismproblem

De ryska läktarproblemen har varit kända en längre tid.

För ett år sedan fick Ufa-spelaren Emmanuel Frimpong höra rasistiska glåpord under en match. Det samma hände då Yaya Toures Manchester City spelade mot CSKA Moskva år 2013.

År 2012 skapade en av Zenits supportergrupper rubriker då gruppen krävde att laget inte skulle använda sig av icke-vita eller homosexuella spelare.

Rasismfallen inom den ryska fotbollen har ökat markant de senaste åren. Ryssland står värd för fotbolls-VM år 2018.

Diskussion om artikeln