Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty: Asylsökande far illa i Ungern

Från 2016
Staketet mellan Serbien och Ungern.
Bildtext Stängsel stoppar människor från att ta sig vidare.
Bild: Yle / Susanna Sjöstedt

Asylsökande och flyktingar behandlas hårt och direkt omänskligt av myndigheterna i Ungern, rapporterar människorättsorganisationen Amnesty International.

Det är fråga om tusentals människor - bland dem många ensamkommande barn - som utsätts för systematiskt våld, allvarliga människorättskränkningar samt olagliga avvisningar av de ungerska myndigheterna, visar Amnestys nya rapport Stranded hope.

Flyktingar sitter strandade vid ungerska gränsen
Bildtext Hundratals människor sitter fast vid gränsen
Bild: Amnesty International

Myndigheterna har lämnat asylsökande vind för våg i odrägliga förhållanden där de väntar på att få ansöka om asyl eller få ett svar på sin asylansökan.

Människor tvingas bo i tält eller ute under bar himmel i långa tider, ibland i flera månader. Många av dem som lyckats ta sig in i landet förs tillbaka till Serbien eller spärras in olagligt i flyktingförläggningar.

Endast 30 personer per dag tillåts nu ansöka om asyl, och resten lämnas vid gränsen där de fortsätter att vänta.

Processen med att ansöka om asyl har medvetet gjorts mycket besvärlig, slår Amnesty fast.

Landet håller på att förbereda sig för en folkomröstning om EU:s flyktingkvoter i oktober. Den flyktingfientliga retoriken florerar och stämningarna är hätska.

Medveten taktik för att hålla folk borta

John Dalhuisen, Amnestys Europaansvariga, säger att premiärminister Viktor Orbáns regering ersatt lag med skräck i flyktingfrågan.

- Det förskräckligt dåliga bemötandet och labyrintiska asylsystem är ett cyniskt trick för att hålla asylsökande borta från Ungerns allt mer militariserade gränser, säger Dalhuisen.

Sovande flyktingpojke på Keletistationen i Budapest.
Bildtext Människor tvingas leva i odrägliga förhållanden.
Bild: Susanna Sjöstedt

Dalhuisen påpekar att Orbán förutom att bryta mot lagen dessutom stoltserar med det och uppmanar andra länder i Europa att följa Ungerns exempel.

Ungern byggde ett stängsel mot sin gräns mot Serbien i september i fjol för att hindra flyktingar att ta sig in i landet. Stängslet utvidgades senare mot den kroatiska gränsen.

Innan stängslet byggdes reste omkring 400 000 flyktingar genom Ungern på sin väg väg norrut. Så gott som ingen av dem stannade i landet.

soldater patrullerar vid serbiska gränsen
Bildtext Gränsen är hårt bevakad.
Bild: EPA/BALAZS MOHAI

Rapporten baserar sig på djupintervjuer med 143 flyktingar i Serbien, Ungern och Österrike.

Orbán: Ett hot mot den ungerska kulturen

Premiärminister Viktor Orbán har varit en av de hårdaste motståndarna mot planerna på att fördela flyktingar och asylsökande jämnare mellan EU:s medlemsländer.

Orbán röstade mot förslaget för att han anser att flyktingar är ett hot mot den ungerska kulturen.Han har kallat flyktingar för potentiella terrorister.

Busskö på ungerska sidan.
Bildtext Nästan ingen har frivilligt velat stanna i Ungern - de vill vidare norrut.
Bild: Yle / Susanna Sjöstedt

Ungern har tillsammans med Slovakien stämt EU för att pröva om kvoterna kan verkställas enligt EU-lagar.

Ungern har tagit emot bland det lägsta antalet flyktingar och asylsökande per invånare i hela EU.

Europeiska politiker kritiserar Ungern

De nordiska migrationsministrarna har krävt att EU-kommissionen ska vidta åtgärder mot Ungern för att landet exempelvis vägrar ta tillbaka asylsökande enligt Dublinförordningen.

Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn har krävt att Ungern utesluts ur EU - antingen tillfälligt eller för gott - för sitt sätt att behandla människor på flykt.

- Folk som flyr från krig behandlas sämre än vilddjur. Ungern är inte långt ifrån att börja skjuta flyktingar, har han bland annat sagt.

Diskussion om artikeln