Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lokala band har svårt att etablera sig i Åbo

Från 2016
Uppdaterad 27.09.2016 11:29.
Konsert
Bildtext Lokala band har svårt att hitta konsertlokaler i Åbo. Bilden tagen i annat sammanhang.
Bild: Yle/ Sebastian Bergholm

Okända band i Åbo får allt svårare att hitta ställen att uppträda på.

- Man får armbåga sig fram för att ha en möjlighet att spela inför publik, säger styrelseordförande för Rockföreningen vid Åbo Akademi, Andreas Sundberg.

Sundberg upplever att artister som inte gett ut musik på skiva har svårt att hitta en scen att uppträda på. Rockföreningens sekreterare, Viktor Westerlund, håller med.

- Som nytt band måste man jobba väldigt hårt, säger Westerlund.

De berättar att inte enbart hårt arbete alltid räcker till. Många konsertarrangörer väljer att ignorera samtal och e-post från okända band.

Man får böna och be

Sundberg säger att det största problemet för okända band i Åbo är att det inte finns lokaler att ordna konserter i. Arrangörerna i de lokaler där det är möjligt att ordna konserter tar hellre emot redan etablerade band än okända förmågor.

- Man får böna och be på sina bara knän, säger Sundberg.

Tidigare har konsertarrangörerna kontaktat rockföreningen och bett föreningen skicka några band som spelar en konsert. Numera är det precis tvärtom.

- Tidigare var det väldigt enkelt att ordna konserter med okända band, men under de senaste två åren har klimatet förändrats, säger Westerlund.

Medlemmar ur Rockföreningen vid Åbo Akademi
Bildtext Viktor Westerlund och Andreas Sundberg från Rockföreningen vid Åbo Akademi säger att det är svårt för okända band att uppträda i Åbo.
Bild: Yle/Christoffer Kaski

Från Mozart till death metal

Trots att det är svårt att hitta spelningar menar de ändå att bland de studerande på Åbo Akademi är intresset för musik mycket stort. De anser också att variationen hos de musicerande är riklig.

- De studerande spelar allt från Mozart på piano ensamma hemma till death metal i diverse grupper, säger Sundberg och ler.

Rockföreningen strävar efter att visa Åbo hur många skickliga musiker det finns på ÅA. Genom sin förening tror sig Sundberg och Westerlund kunna hjälpa band som grundats av studerande vid ÅA att ta sig in på Åbos musikscen.

- Förhoppningsvis kan vi hjälpa ÅA-band på traven, säger Westerlund.

Rockföreningen ordnar bland annat, i samarbete med föreningen Hyrmy vid Helsingfors universitet, en turné i slutet av oktober för att föra fram okända band.

Sundberg och Westerlund spelar själva i ett band som de beskriver som ett band som inte tar sig själv på allt för stort allvar. De hoppas kunna ordna en konsert inom en snar framtid.

- Vi vill stå på scen och skämma ut oss, säger Sundberg.

Lyssna på intervjun med rockföreningen här: