Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

10 föreställningar blev 15 - men nu är det slut med Raseborgs ruiner

Från 2016
Uppdaterad 19.01.2017 14:28.
Nerrivna kulisser på kulturhuset Karelias scen.  Personer som skruvar sönder dem.
Bildtext Raseborgs ruiners scenografi revs genast efter sista föreställningen. Framme i bild regiassistent Emma Kullberg och regissör Erik "Miki" Pöysti, som fick tillbaka sin mc-rock som varit utlånad till en av skådespelarna.
Bild: Yle/Tove Virta

Den här bloggen är ett samarbete mellan Yle Västnyland och komedin Raseborgs ruiner som sätts upp på Kulturhuset Karelia i november. Här får du följa med arbetet kring pjäsen i form av bilder, videor och korta texter.

19 januari

Scenografin är riven, de sista tackkramarna givna och tårarna torkade.

Det har varit en lång väg sedan övningarna för Ruinerna satte igång i mitten av augusti 2016 och sedan slog upp sina dörrar för premiär på svenska dagen i november 2016.

Med tio slutsålda föreställningar och ytterligare en elfte med samma resultat kunde vi konstatera att slutresultatet av vad vi kockat ihop var mer än godkänt.

Det var med glädje vi kunde erbjuda fyra extra föreställningar i januari och slutligen landade publiksiffran efter sista föreställningen på onsdag kväll (18.1) på totalt cirka 2400 personer.

Allt gott har dock ett slut, så också detta projekt. Nu är Ruinerna rivna, och det enda vi kan göra är att vara nöjda, stolta och tacka.

Ett stort tack till alla som har kommit för att se vår föreställning, till de som gett oss understöd och lotterivinster och till Lärkkullas pop och rock-linje som gjort de musikaliska framträdandena möjligt.

Men framför allt, ett stort tack till vår härliga skådisensemble som bjudit på sig själva, som kämpat, skrattat och varit alldeles lyssande på scen!

Tills vi ses igen, kom ihåg: I Ekenäs finns allting kvar!

Emilia Nyberg, producent

16 januari

9 januari

Jelena (Dina Grigoryeva) utvidgar sitt nöjesparksimperium och drar vidare ut i världen för att sprida sitt koncept för medeltida nöjesparker.

- Raseborg har varit ett utmärkt startskott, men nu är tiden inne för att fortsätta i nästa stad, konstaterar Jelena.

I hennes ställe kommer Julia Hellén ta över på Karelias scen. Hellén är 19 år gammal och studerar teater på Västra Nylands folkhögskola i Karis. Teater är något hon länge har sysslat med och hon syns bland annat i den aktuella teveserien Lola uppochner och har även medverkat i Raseborgs sommarteater.

- Det känns kul att få vara med! Jag har inte haft så lång tid på mig att lägga mig in i rollen, men å andra sidan har jag fått tillfället att skapa en ny, egen stil på rollen. Jelena kommer vara manipulativ, tuff och ambitiös!

14 december

Markus Haakana spelar den vilsna och förvirrade läkaren Rurik i pjäsen. Nu svarar han på några frågor.

Vad har varit det mest utmanande i pjäsen?

– Det mest utmanande är säkert att forma pjäsen till en helhet på scen. Vi är många i ensemblen som praktiskt taget aldrig är samtidigt på scenen, och alla ska föra berättelsen framåt i ungefär samma riktning. För Rurik är det ganska tvära emotionella kast som gäller, från ilska och frustration till uppgivenhet och hjälplöshet. Det är utmanande att sätta sig i rätt sinnesstämning scen för scen, mest den utmaningen tar jag bara positivt.

Vi ska inte slänga oss negativa nu. Vad har varit det mest givande under hela processen?

– Att se hur pjäsen och skådespelarna vuxit under repetitions- och spelperioden. Nya skådisar som visar sidor de inte ens själv vetat om, rollkaraktärer som får mer och mer personlighet och en regissör som är öppen för både kritik och idéer. Det har hela vägen funnits en härlig, öppen kreativitet i arbetet med Raseborgs ruiner.

Läkaren Rurik (Markus Haakana, längst till höger) välkomnas till Raseborg av tre tjänstemän i kostym. Till vänster syns en servitör med en bricka med glas.
Bildtext Läkaren Rurik (Markus Haakana, längst till höger) välkomnas till Raseborg av tre tjänstemän i kostym. Till vänster syns en servitör med en bricka med glas.
Bild: Chris Senn

Du sjunger en hel del i pjäsen - och du har också fått mycket beröm för dina musikaliska insatser - hur ser du själv på musikinslagen?

– Det är ju inte fråga om en renodlad musikal, men jag tycker de sånger som vi tagit med fungerar bra som ett slags illustrationer till storyn. En del låtar gör vi i originaltappning, andra har nya texter – vi har inte haft några strikta riktlinjer, utan fått skapa fritt även kring musiken. För mig själv känns det jättekul att ha så många sångnummer. Att den slätkammade esboläkaren far ut i Highway to Hell ger också rollen nya – och otippade – dimensioner.

Pjäsen får fortsättning i januari med fyra föreställningar - hur är det att hoppa upp på scenen efter officiell föreställningsperiod och lång julpaus?

– Jag tror det kommer att gå fint. Det känns att många av scenerna och replikerna redan har vävts våra egna liv på ett bisarrt sätt. Jag börjar t.ex. fnissa varje gång någon frågar om det ska vara kvitto – det är något jag tror jag aldrig kommer över.

9 december

"Hur otroligt är inte det att ha spelat för fullsatta salar en hel spelperiod?
...

Det är det enda jag fick ur mig några dagar sedan när jag satte mig ner och planerade senaste blogginlägg. Men där tog orden slut, det har kommit ut så mycket teater så det lyckades inte mer. Teater har tagit ut allt av mig, alla ord, alla tankar, all energi."

Så skriver skådespelare Ida Flemmich i sin blogg. Trötthet och dramatik hör ihop. Här hittar du hennes blogg.

8 december

Poddaren Larson Österberg bjöd in manusförfattaren Jonas Sundström efter föreställningarna. Hur känns det nu?

Spela upp på Soundcloud.

7 december

Skådespelare Markus Haakana skakar hand med läkarna Matti Sivonen och Erik Hagman.
Bildtext Läkare Rurik har just anlänt till sitt nya jobb. Det mesta är digitaliserat.
Bild: Yle / Emilia Nyberg

På scenen är lokala förmågor och amatörskådespelare ända från Helsingfors. Markus Haakana som spelar huvudrollen som läkaren Rurik bor i Helsingfors.

De riktiga läkarna Matti Sivonen och Erik Hagman, två läkarlegender i Västnyland är också med på ett hörn.

7 november

Igår var det dags för premiär. Salen var fullsatt och under föreställningens gång hördes det många skratt i publiken och det applåderades också flitigt.

I pausen intervjuade jag några i publiken. Här kan du lyssna på dem!

Malin Valtonen / Yle Västnyland

4 november

Den här veckan har scenograf Petri Horttana snickrat och målat flitigt.

Scenograf Petri Horttana i pjäsen Raseborgs ruiner.
Bildtext Scenograf Petri Horttana har svettats den senaste veckan ... mycket.
Bild: Yle / Petri Horttana

En nyskriven text och ett omarbetat utrymme. Det är väl det vi jobbar med och skall visa. Bakom det publiken kommer se finns så mycket jobb av många personer. Nu vill jag beskriva min del av jobbet.

Det börjar ofta med ett möte där man får halvflummiga beskrivningar om vad som skall göras. Ofta sprutar kaffet ur näsan under dessa möten, stressen och nattarbete känns fjärran.

Scenografin i pjäsen Raseborgs ruiner. Bänkarna och stolarna är målade gråa.
Bildtext Scenografin i pjäsen Raseborgs ruiner. Bänkarna och stolarna är målade gråa.
Bild: Yle / Petri Horttana

Efter det första mötet börjar jag en tankeprocess där text och bild flyter ihop. Papperslappar, servetter och skissblock fylls med linjer och streck bara jag förstår.

Under många möten som följer förklarar jag dessa bilder och jobbar ihop det till en gemensam vision. Att prata en bild med regissör och de som planerar och bygger tekniken gör att samma bild får två helt skilda nivåer.

Sakta finslipas idéer och bilder till något konkret och arbetstimmarna blir snabbt många. Jobbet med detaljarbete på scenen, projiceringsteckningar och bildbehandling dröjer ofta ut och ett dygn blir några timmar längre, en vecka har bara dagar utan namn.

När sedan scenen står klar och bilderna flyter med berättelsen kan jag likt publiken sjunka ner i stolen och njuta... en aning tröttare dock.

Petri Horttana, scenograf

Husbandet i pjäsen Raseborgs ruiner i Kulturhuset Karelia.
Bildtext Husbandet är inklämt under trappan.
Bild: Yle / Petri Horttana

28 oktober

Den alltid nyfikna konstnären Larson Österberg bjöd in manusförfattaren Jonas Sundström för att diskutera pjäsen i sin podd Slow City.

Spela upp på Soundcloud.

20 oktober

Det händer mycket på Karelias scen just nu. Det hamras, sågas och scenografin börjar ta form.

En trappa har byggts för komedin.
Bildtext Scenen i Karelia har fått trappor och en catwalk. Avancerat ...
Bild: Kulturhuset Karelia / Emilia Nyberg

19 oktober

I Ekenäs finns inget att göra. Vi sitter här dagarna i ända och stirrar. Vi får inte köra mopo, inte lyssna på hög musik, inte måla grafitti och man kommer inte ens in på Santa Fé på lördagar.

Inte ens vid kyrkan får vi hänga och spela Pokemon Go – våra Pokémonsamlingar blir ju lidande!

Var är ungdomarnas plats i staden?

Vi är också en del av detta samhälle. Vi måste också få synas, höras och ta plats!

Elsa Colérus, ungdomen "Saga" i Mopogänget.

Ungdomsgänget söker sin plats i pjäsen Raseborgs ruiner.
Bildtext Ungdomsgänget söker sin plats i pjäsen. Precis som i livet.
Bild: Kulturhuset Karelia / Chris Senn

14 oktober

Pjäsen innehåller annat än talade repliker. Nu övas sångerna. Och det börjar låta grymt bra! På scenen Tika Sevón Liljegren och Markus Haakana. Markus Haakana spelar den förvirrade läkarpappan, men vem spelar Sevón Liljegren ...

Visa videon på Facebook

7 oktober

Raseborgs Ruiner - Allt du inte visste att du ville veta

Karaktären Ida (Ida Flemmich) läxar upp Årets raseborgare (Frank Björklöf).
Bildtext Den energiska karaktären Ida (Ida Flemmich) läxar upp en förvirrad Årets raseborgare (Frank Björklöf).
Bild: Kulturhuset Karelia / Emilia Nyberg

Komedin handlar om oss alla som bor i en småstad. I huvudrollen ser du din granne, din bästa vän, bydåren och till och med dina barn. Och det är det som gör det så unikt och roligt, att det ligger en sanning bakom det hela.

På övningarna i Karelia skrattar vi åt varandra, åt texterna och åt de små historierna vi delar med varandra som handlar om våra privatliv, men som lätt kan sättas in i pjäsen. För trots allt handlar pjäsen om människor. Personer må vara fiktiva, men känslorna är riktiga.

Den rika ryssinnan Jelena (Dina Grigoryeva) smörar för maktlystna Ida (Ida Flemmich).
Bild: Kulturhuset Karelia / Emilia Nyberg

Det väcker också frågor. Kan man faktiskt "köpa" en politiker så lätt? Kan anonyma kommentarer på internet förstöra ens liv?

Och skulle faktiskt en avbokning av Ledin förstöra hela sommaren?

Ida Flemmich som spelar den maktlystna och drivna karaktären Ida


3 oktober

Han eller hon blåser lite väl ljudligt och mycket med sin lövblåsare, klipper gräset vid de mest opassande tiderna. Rör du dig i trädgården, dyker det snabbt upp ett par nyfikna ögon bakom häcken. I småstaden har Grannen stenkoll på vad du gör.

Även i Ruriks Raseborg existerar denna kännspaka karaktär.

Grannen Malin bor i huset bredvid Rurik och blir snabbt bekant med honom. Allt memoreras och läggs på minnet. Kanske kan han utnyttjas på något sätt?

Karaktären Grannen är lite för nyfiken på läkare Ruriks liv i Ekenäs.
Bildtext Grannen tentar Rurik på det mesta ...
Bild: Kulturhuset Karelia / Emilia Nyberg

Som Grannen själv säger "jag kan mer om Ekenäs än Wikipedia och turistbyrån tillsammans".

Emilia Nyberg, producent

27 september

I rasande fart stormar ett gäng damer in mellan bänkraderna med handväskor, kvastar och leksakspistoler i hösta hugg. Det är gatupatrullen Soldiers of Gunhild som jagar Årets raseborgare.

Gatupatrullen Soldiers of Gunhild jagar Årets raseborgare i pjäsen Raseborgs ruiner.
Bildtext Gatupatrullen Soldiers of Gunhild jagar Årets raseborgare.
Bild: Kulturhuset Karelia / Chris Senn

Vad är det som händer? Jo, övningarna inför komedin Raseborgs ruiner är i full gång.

På Karelias scen är det fart och fläng när de olika scenerna avlöser varandra i snabbt tempo. Ena stunden följer vi med nyinflyttade Rurik (Markus Haakana) som försöker anpassa sig till livet i Ekenäs och lära sig uttala "morjens" på rätt sätt.

Yvonne Kevin-Ekman, Malin Wikström-Orre, Göran Wadenström och Markus Haakana försöker lära sig dansa i Raseborgs ruiner.
Bildtext Tenalabon Benkko (Göran Wadenström) lär sig dansa med nyinflyttade Esboläkaren Rurik (Markus Haakana). Som danslärare fungerar givetvis Malin Wikström-Orre.
Bild: Kuilturhuset Karelia / Chris Senn

I följande ögonblick hoppar vi till Källviken där utvecklingsgruppen Fraseborg (Framtidens Raseborg) tar sig en funderare över hur de största insparningarna kan nås.

Malin Wikströ-Orre, Yvonne Kevin-Ekman, Rose-Marie Malm, Göran Wadenström, Markus Haakana, Ida Flemmich och Kai Lehtola i pjäsen Raseborgs ruiner med premiär 6 november.
Bildtext Ida (Ida Flemmich) är med i arbetsgruppen Framtidens Raseborg. Spjutspetsgruppen leds av Konsulten från Göteborg (Kai Lehtola).
Bild: Karelia / Chris Senn

Kanske de sista ingenjörsstuderandena kan bygga ett rullband från sjukhuset till Novia och vidare till begravningsplatsen? Eller borde en tullavgift uppbäras vid Skåldöbron? Förslagen är många, liksom skratten som utlovas i salongen.

Musiklärare och kapellmästare Christoffer Holmberg ackompanjerar teatergänger i Raseborgs ruiner. Månne det är Sommaren är kort? Eller Highway to hell ...
Bildtext Kapellmästare Christoffer Holmberg från Lärkkulla övar sång med Malin Wikström-Orre, Yvonne Kevin-Ekman, Rose-Marie Malm och Göran Wadenström.
Bild: Kulturhuset Karelia / Chris Senn

Det sägs att "i Ekenäs finns allting kvar". Är det så? Det tar vi reda på under våra tio föreställningar i november, med premiär på Svenska dagen 6.11.

Regissör: Erik Pöysti. Manusförfattare: Jonas Sundström

Text: Emilia Nyberg, producent.

Yle och Yle Västnyland vill jobba tillsammans med publiken. Den här bloggen är också ett exempel på hur vi gör det. Har du själv något på gång som vi tillsammans kunde följa på det här sättet? Skriv då gärna en rad till vastnyland(a)yle.fi – beskriv iden och projektet så tar vi kontakt.