Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Etla: Det ljusnar i ekonomin men det är långt till goda tider

Från 2016
Uppdaterad 27.09.2016 17:24.
Sprängingsarbete på bygge
Bild: Mikael Crawford/Yle

Näringslivets forskningsinstitut Etla ser en liten ljusning i ekonomin. Inversteringarna har ökat mer än väntat och det är byggbranschen som är haren i tillväxtloppet.

Näringslivets forskningsinstitut tror på en tillväxt på 1,1 procent i år. Nästa år växer Finlands bruttonationalprodukt med 1,2 procent enligt prognosen.

Etla har en positivare syn än till exempel Finansministeriet och Nordea, som båda var blygsammare i sina höstprognoser.

Det är byggandet och den privata konsumtionen som sätter fart på tillväxten. Då investeringarna ökar syns det i byggbranschen. Det byggs nya byggnader och investeras i maskiner och apparater.

Den privata konsumtionen växer eftersom folk sparar mindre än väntat, enligt Etla.

"Regeringen når inte sina sysselsättningsmål"

Konkurrenskraftsavtalets effekter börjar enligt Etla synas nästa år och exporten börjar växa en aning. Samtidigt minskar arbetstagarnas realinkomster lite, och med det också den privata konsumtionen.

I övrigt får regeringen svårt att uppfylla sina mål om minskad arbetslöshet och lägre skuldsättning.

Finland bli tvunget att följa en hård offentlig sparkur också nästa valperiod.

― Etlas prognos

Konkurrenskraftsavtalet ökar sysselsättningen, men det går långsamt.

I år är medelarbetslösheten 9,1 procent; 0,3 procentenheter lägre än i fjol. De närmaste två åren minskar arbetslösheten ändå med bara 0,2 procentenheter årligen. År 2018 är sysselsättningsgraden fortfarande 68,8 procent, och inte 72 procent som regeringen lovat.

Statsskulden fortsätter samtidigt att växa. I fjol översteg den offentliga bruttoskulden EU:s övre gräns på 60 procent. År 2020 är bruttoskulden redan nästan 69 procent, spår Etla.

Diskussion om artikeln