Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Papperslösa faller lätt offer för olika brott"

Från 2016
Uppdaterad 28.09.2016 07:26.
Två syriska kvinnliga flyktingar.
Bildtext Som papperslös mister man allt socialskydd, rätten till att arbeta, rätten att skaffa bostad och man tvingas flytta ut från sin flyktingförläggning.
Bild: EPA/FREDRIK VON ERICHSEN

Antalet papperslösa i Finland förväntas bli fler och fler. Överkommissarie Stephan Sundqvist, chef för utlänningsenheten vid sydvästra Finlands polisinrättning, befarar att det kommer att få allvarliga konsekvenser.

En stor del av de asylsökande som förra året kom till Finland har fått, eller kommer att få, negativa besked. Många överklagar, men enligt Migrationsverket har ändå bara två procent av asylbesluten fällts i förvaltningsdomstolen.

Mot slutet av året förväntas antalet papperslösa därför öka i takt med att förvaltningsdomstolen ger fler negativa besked.

Överkommissarie Stephan Sundqvist, chef för utlänningsenheten vid sydvästra Finlands polisinrättning, beskriver det hela som en turbulent tillvaro även för polisen.

- Just nu är det ganska oroligt på flyktingförläggningarna. Många har fått avslag och många väntar på beslut och är rädda för att få avslag. Folk mår inte så bra på de här förläggningarna och där finns också motsättningar mellan olika folkgrupper. För tillfället har vi många larmuppdrag till flyktingförläggningar. Något riktigt allvarligt har inte hänt i vår region, men slagsmål och annat är ganska vardagligt nuförtiden. Vilket inte var läget för ett halvår sedan.

Kommisarie Stephan Sundqvist
Bildtext Överkommissarie Stephan Sundqvist, chef för utlänningsenheten vid sydvästra Finlands polisinrättning.
Bild: Yle/Nina Bergman

Migrationsverket har enligt Stephan Sundqvist meddelat att nästan alla beslut gällande ansökningar som kom in förra året kommer att tas innan december. Men innan förvaltningsrätten har behandlat alla överklaganden går vi säkert in på vintern eller våren 2017 och först då vet man hur bilden ser ut. Det vill säga hur många som har fått asyl respektive inte har fått asyl.

- Men vi kommer säkert ha tusentals personer som har fått ett slutgiltigt avslag och som det ser ut nu kommer vi ha ett betydande antal personer som vistas illegalt i Finland och som vi inte nödvändigtvis har några metoder att avvisa med tvång. Jag ser det som ohållbart att vi skulle ha några tusen personer där vi tänker, ok de är olagligt här men låt de vara här, det håller liksom inte. Det blir vinter och de måste ju i alla fall bo någonstans och för att klara sig i Finland behöver man någon form av inkomst.

- Förr eller senare måste något beslut tas beträffande de papperslösa. Vi följer med den här situationen med oro. För de här personerna är personer som lätt faller offer för olika brott. Vi kan prata om människohandel- och smuggling, utnyttjande som svart arbetskraft och sexuellt utnyttjande. Sådana här frågor kommer längs den stigen om antalet papperslösa blir stort.

Migrationsverkets skylt
Bild: Yle/Eva Koskinen

Majoriteten av de asylsökandena som kom till Finland ifjol är irakier, visar statistik från Migrationsverket. Finland har ändå inget avtal med Irak som möjliggör tvångsdeportering, i stället hoppas myndigheterna på att de papperslösa ger sig av frivilligt.

- Det är frågan om diskussioner med personer, men om någon vägrar lämna landet kan vi inte flytta den personen till Irak. Det är inte möjligt och då blir personen i fråga kvar i landet som papperslös. Jag har inget riktigt svar på vad som händer efter det, det här är ett problem som blir mer och mer aktuellt. Här i vårt område handlar det just nu högst om ett tiotal, men risken är att den här siffran ökar.

Om samhället inte vill integrera personer kan de ju inte själva heller integrera sig.

Som papperslös mister man allt socialskydd, rätten till att arbeta, rätten att skaffa bostad och man tvingas flytta ut från sin flyktingförläggning.

- Här finns många frågor, var ska de här personerna bo? Har de möjlighet till något stöd av kommunen eller inte? Vad jag har förstått bygger hela vårt system på att en person först får asyl eller uppehållstillstånd och först efter det har vi allt med stödåtgärder och språkkurser och så vidare. Men de här personerna är helt utanför allt sådant här och det är också en sak som i det långa loppet blir ett stort problem.

- Om samhället inte vill integrera personer kan de ju inte själva heller integrera sig. Det här är en väldigt besvärlig sits och jag kan inte låta bli att tänka att man till viss mån tänker att man på det här viset får de papperslösa att frivilligt lämna landet för att inte hamna i en sådan situation.