Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Juristen: Undvik syskongräl med tre papper

Från 2016
Jannika Enegren-Åberg
Bildtext Jannika Enegren träffar många grälande syskon
Bild: Yle/Kjell Lindroos

Jannika Enegren är specialiserad på familje- och arvsrätt. Hon jobbar ofta med syskon som grälar, antingen om vården av äldre föräldrar, eller om pengar.

En jurist kan behövas både i förebyggande syfte, då man vill gardera sig för eventuella gräl, men också när konflikter redan har uppstått. Ibland söker sig hela syskonskaran till Jannika Enegrens byrå, och ibland kommer en enskild arvinge.

- Om alla syskon är i luven på varandra kan det behövas rätt många jurister för att reda ut det hela.

Många känner inte till intressebevakningsfullmakten.

Silverskedarna är sekundära

Jannika Enegren bekräftar det som många av er har skrivit och berättat om, och som också familjeterapeuten och forskarna säger: Syskongrälen handlar ofta om upplevda oförrätter i barndomen.

- Silverskedarna får på något sätt bli tillhygget, egentligen grälar man om annat.

Men det finns saker man kan göra för att undvika alltför häftiga konflikter syskon emellan både då det gäller vården av föräldern och arvet. Enegren lyfter fram de tre viktigaste, juridiska pappren.

Testamentet

Ett testamente kan man egentligen göra upp när som helst, när man har egendom som känns värd att testamentera. Själv har Enegren haft klienter som varit allt mellan 25 och 100 när de skrivit sitt testamente.

Vårdviljan är mera fri, där kan man skriva att man inte tycker om broccoli.

- Är man ung rekommenderar jag att man med jämna mellanrum skriver om testamentet, det ska ju vara ens sista vilja och livssituationen kan förändras.

I testamentet berättar man kort och gott vem som får vad efter att man har gått bort. Ett absolut formkrav för ett giltigt testamente är att två ojäviga vittnen har sett - och själva skrivit på pappret.

Man kan göra sina barn arvlösa, men då krävs det att arvingen har kränkt en djupt, till exempel genom ett brott, eller att man kan bevisa osedligt leverne. Orsaken till arvlösheten ska nämnas i testamentet.

Intressebevakningsfullmakten

Om man vet hur man vill bli omskött på ålderns höst ska man skriva en så kallad intressebevakningsfullmakt. I den skriver man vem som ska sköta om ens ekonomi, vem som sköter om vården och vem som tar hand om andra personliga angelägenheter. Det går att dela upp detta mellan barnen.

- Om Lisa är bättre på ekonomi och Lasse är bättre på sjukvård så kan man bestämma att Lisa tar hand om ekonomin och Lasse om sjukvården. Det är ett utmärkt sätt att undvika konflikter, säger Enegren.

Pengar
Bildtext Om Lisa är bättre på ekonomi så kan hon sköta den biten
Bild: YLE / Dan Eskil Jansson

Intressebevakningsfullmakten är ett juridiskt dokument som sätts i kraft vid magistraten efter att en läkare har intygat att den gamle inte längre är i bestånd att själv ta hand om sina angelägenheter. Eftersom lagen om intressebevakningsfullmakter skrevs först 2007 är det inte så många som ännu känner till dem, berättar Enegren.

Vårdviljan

Ett lite mindre formellt dokument är den så kallade vårdviljan. Här kan man skriva ner lite vad som helst som gäller ens egen vård.

- Det kan till och med handla om saker som att man inte vill äta broccoli eller ha ljusröda strumpor, säger Enegren.

Vårdviljan är ett mindre formellt dokument, men viktigt för att det hjälper vårdpersonal och anhöriga att lära känna den äldre på ett djupare plan.¨

Jannika Enegren intervjuades i Yle Vega av Hannah Norrena

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln