Expert sågar nya mögelvårdrekommendationerna
De nya vårdrekommendationerna för hälsoproblem relaterade till fuktskador får nu kritik från forskarhåll. Tandlöst och fel prioriteringar, säger Tuula Putus, professor i arbetshälsovård och miljömedicin vid Åbo universitet.
Målet med rekommendationerna, som publicerades på tisdagen av Finlands läkarförening Duodecim, är att alla som har symptom på grund av inomhusluften ska få lika bra vård.
I rekommendationerna lyfter läkarna bland annat fram att det är viktigt att diagnostisera sjukdomen och inleda vården. Detta oberoende av om det går att bevisa att det är en fuktskada i en byggnad som har orsakat hälsoproblemen.
Arbetsgruppen konstaterar att det ofta är svårt att säga exakt varför en patient har besvär med luftvägarna. Fuktskador ökar risken för astma och andra problem med luftvägarna, men det finns ingen fastställd ”mögelhussjukdom”. Arbetsgruppen poängterar också att man heller inte hittat några orsakssamband mellan hälsoproblem och fukt och mögel i byggnader.
Tuula Putus säger nu att rekommendationerna är för vaga och att den viktigaste rekommendationen uteblev från slutrapporten. Putus poängterar att första prioritet borde vara att stoppa de utsatta från att använda en byggnad med dålig inomhusluft.
- När barn eller vuxna blir sjuka under olika förhållanden så ska de ju bort därifrån och sedan kan man forska i detaljerna.
- Jag hade själv hoppats på en rekommendation att inte låta småbarn och gravida samt andra känsliga grupper utsättas för hälsovådliga förhållanden.
Enligt de nya riktlinjerna ska läkaren dessutom rekommendera att den misstänkta byggnaden undersöks om man misstänker att det är en fuktskada som ligger bakom. Det här är bra anser Putus.
- Man måste undersöka byggnaderna med olika tekniska metoder, men det här är inget nytt. Det skulle också vara viktigt att rekommendera att hälsoskadliga byggnader renoveras så att slutresultatet blir bättre.
Enligt Putus gäller det att reagera snabbt då man misstänker att dålig inneluft ligger bakom hälsoproblem. Därför anser hon att det borde grundas särskilda polikliniker i Finland för patienter som lider av inneluftproblem.
- De här patienterna har all rätt att bli undersökta och diagnostiserade enligt all den information och de forskningsresultat som redan finns. Vi behöver inte mycket annat än grunda de här poliklinikerna och ta hand som saken.
Tuula Putus blev från början inbjuden i arbetsgruppen som funderade på vårdrekommendationerna men fick lämna gruppen efter att den inledde sitt arbete.