Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Omfattande markoffensiv mot östra Aleppo

Från 2016
Uppdaterad 27.09.2016 17:59.
Aleppo är sönderbombat. - Spela upp på Arenan

Efter flera dagars intensiva flygräder har syriska regeringsstyrkor och allierade miliser inlett en markoffensiv på fyra fronter mot de rebellkontrollerade delarna av Aleppo. Samtidigt vädjar WHO om humanitära korridorer för att evakuera sårade.

Regeringstrogna styrkor har satt igång ett massivt markanfall mot de rebellkontrollerade östra delarna av Aleppo.

En kommendör för irakiska shiamiliser, som är allierade med den syriska regeringen, uppger för nyhetsbyrån Reuters att den syriska elitstyrkan Nimr leder offensiven med pansarfordon och stridsvagnar.

Offensiven ska pågå på fyra fronter - i norr i närheten av det palestinska flyktinglägret Handarat och i området kring sjukhuset Kindi, i Rashidin-området rätt nära centrum och i områden i stadens södra utkanter.

Enligt rebellkällor stöds anfallet från luften av bland annat stridshelikoptrar och med förödande tunnbomber.

Kan misslyckas också den här gången

Statlig syrisk TV uppger att regeringsstyrkor redan har återerövrat flera byggnader i gamla stan i Aleppo.

Den syriska regeringens mål är att erövra rebellkontrollerade östra Aleppo, där över 250 000 invånare finns kvar.

Tidigare markoffensiver mot östra Aleppo har misslyckats och det är inte sagt att regimen lyckas inta Aleppo den här gången heller.

WHO vädjar om humanitära korridorer

Sedan det veckolånga eldupphöret i Syrien bröt samman för drygt en vecka sedan har flygattackerna mot rebellkontrollerade Aleppo varit ovanligt häftiga.

Världshälsoorganisationen WHO vädjade på tisdagen om humanitära korridorer som skulle möjliggöra evakuering av de många sjuka och sårade i rebellkontrollerade Aleppo.

Enligt WHO finns bara 35 läkare kvar i östra Aleppo och de har hundratals sårade att ta hand om, medan det råder svår brist på allt sjukvårdsmaterial.

En markoffensiv kan bara leda till allt fler sårade och döda.