Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt fler asylsökande tar livet av sig

Från 2016
Uppdaterad 27.09.2016 18:55.
Gravljus
Bild: Yle/Erik Malmström

Det händer allt oftare att asylsökande vid flyktingförläggningarna i Finland tar livet av sig. Det är föreningen för Mental hälsa i Finland som slår larm om saken.

Förra veckan var det åtminstone två asylsökande som begick självmord. Ytterligare tre personer försökte begå självmord, uppger föreningen i ett pressmeddelande.

- Vi vet inte med säkerhet om något av försöken har lett till döden eller om personen har kunnat räddas, säger Outi Ruishalme som ansvarar för kriscentrets verksamhet till Yle Uutiset.

Ruishalme säger att det är fråga om asylsökande som bott på olika förläggningar i huvudstadsregionen. De har antingen fått besked om att de inte får stanna i Finland eller så väntar de fortfarande på besked.

"Man är redo att göra slut på sig själv redan i Finland"

Fenomenet är inte nytt. I somras rapporterades det om självmordsförsök i nästan varannan flyktingförläggning.

- Det vittnar om den hopplöshet som många asylsökande känner, säger Ruishalme.

Föreningen för Mental hälsa oroar sig för personalstyrkan vid flyktingförläggningar under dessa tider då allt fler nås av negativa asylbeslut. Föreningen anser att man inte kan erbjuda lagenligt psykiskt stöd till personer i sårbart läge, säger Ruishalme.

- Är det så att en del av de asylsökande upplever att läget är så hopplöst att man är redo att göra slut på sig själv redan här, om man får ett negativt asylbeslut och tvingas återvända, frågar sig Ruishalme.

Migrationsverket bekräftar att fem asylsökande begått självmord under de senaste månaderna.