Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Kasper Strömman spår Finlands framtid

Från 2016
Kasper njuter av sin egen bok.
Bildtext Kasper njuter av sin egen bok.
Bild: Yle/Lasse Grönroos

Kaspers vänner har redan döpt honom till Kasperdamus. I sin bok KasperVisio 2020 listar Strömman 100 profetior om Finlands framtid.

- Jag har en gåva, vissa ser framtiden klart och tydligt och jag är en av de utvalda, säger Kasper.

300 sidor av framtidsspådomar bjuder boken på. Tillsvidare finns boken bara på finska och Kasper har ännu inte hunnit fundera på att ge ut den även på svenska.

Det mesta grundar sig på iakttagelser, fantasi och rena, skära lögner. Det är det Kasper jobbar med. Det tog honom ett och ett halvt år att sammanställa boken.

"Den där skojaren Nostradamus"

Kasper är Finlands populäraste manliga bloggare samt årets grafiker 2013. Han säger sig köra enligt #nofilter-metoden. Han säger att det behövs sådana som han. Sådana som tar ut svängarna och inte bromsar så mycket.

- I alla tider har man ju stött på personer som kan förutspå framtiden. Jag borde kanske uttrycka mig mer poetiskt och diffust så läsarna själva kunde tyda i framtiden. Jag väljer i stället att vara väldigt konkret med vad som kommer att hända. Det här kommer att hjälpa människor på ett helt annat sätt än den där skojaren Nostradamus som man kan tyda lite hur som helst, säger Kasper.

Framtidens stavgång

En av de 100 visionerna Kasper har för Finlands framtid är evolutionen av stavgång. Bland annat stavspringning, stavorientering, stavboboll, stavbackhoppning, stavkärringkånk och stavfotboll är grenar som kommer att se dagens ljus. Det här var ett kapitel som Kasper och hans redaktör var tvungna att förkorta avsevärt på grund av för många visioner.

- Stavfäktning, stavboxning...ja, du frågade någonting? Ja, det grundar sig på att man ska försöka mjölka någonting så mycket som möjligt och så ger man den ett namn. Som till exempel Nordic Skijump. Stavbackhoppning känns ju också naturligt, eller hur? frågar sig Kasper.

Kasper poängterar att det inte finns någon vetenskaplig forskning bakom profetiorna men att det känns naturligt. Han kallar sin bok för en enda stor aha-upplevelse.

Mögelskolor barnens fel?

Kasper är inte rädd för att komma med kontroversiella spådomar. Ett exempel är mögelskolor.

- Tänk om det aldrig var mögel i skolorna? Tänk om det är barnen som tog med sig möglet hemifrån och så skyller de på arkitekterna? Ingen har sagt det rakt ut tidigare, men nu gör jag det, säger Kasper.

Han föreslår också att skolorna ska skaffa sponsorer. Att diverse mögelostar kan köpa reklamutrymme på skolornas väggar med hjälp av exempelvis klistermärken.

Kaspers visioner innehåller många praktiska lösningar på samhällets aktuella problem. Bland annat på hur man effektiverar julen. Allt är möjligt. Åtminstone i Kasper Strömmans huvud.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln