Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Unik baby föddes - har genuppsättning från tre personer

Från 2016
Uppdaterad 27.09.2016 18:54.
Forskare granskar provrör i laboratorium.
Bild: YLE/Goodshoot.com/Ludovic Di Orio

Världens första baby med en genuppsättning från tre personer har fötts, skriver BBC med hänvisning till New Scientist.

Den fem månader gamla pojken har normalt dna från sin mor och sin far men har fått ytterligare en bit dna av en donator.

Läkare i USA genomförde det kontroversiella ingreppet för att babyn skulle befrias från en genetisk åkomma som hans mor hade i sina gener.

Enligt experter innebär ingreppet en ny era inom medicinen. Åtgärden kan vidtas för att avlägsna ovanliga genetiska defekter som kan föras över till barnet.

Samtidigt påpekar experterna att det behövs ingående undersökningar för denna nya och kontroversiella metod som kallas mitokondriedonation.

Mitokondriedonation:

  • Den största delen av arvsmassan finns i cellkärnan i form av kromosomer. Den arvsmassa som finns i mitokondrierna är cellens energiproducenter.
  • Om mitokondrierna inte fungerar korrekt kan det påverka olika vävnader och organ i kroppen, särskilt de som förbrukar mycket energi. Sjukdomen varierar och symptomen kan variera inom en och samma familj. De är också oklart om och när sjukdomen bryter ut.
  • I slutet av oktober 2015 trädde en ny lag i kraft i Storbritannien. Enligt lagen kan en kvinna med en betydande risk att överföra en mitokondriell sjukdom till sina barn få donerade, friska mitokondrier.

(Källa: Gentekniknämnden)

Diskussion om artikeln